10.039 de români stabiliți în străinătate s-au înregistrat pe portalul votstrainatate.ro, până azi, la ora 14:00, pentru a putea vota. Mai bine de 5.000 au ales să voteze prin corespondență la alegerile din toamnă.
Votul prin corespondență oferă mai multe avantaje față de cel clasic, prin prezentarea la secția de vot:
- posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură;
- evitarea aglomerației de la secții;
- evitarea costurilor deplasării.
Pentru a putea vota prin corespondență trebuie parcurși următorii pași:
ÎNREGISTRAREA- completarea formularului online de pe portalul votstrainatate.ro cu opțiunea pentru votul prin corespondență. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.
PRIMIREA DOCUMENTELOR - Poșta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondență:
- două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- două autocolante cu mențiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- două buletine de vot prin corespondență, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
- instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot;
- două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.
VOTAREA
Pe buletinul de vot se lipește autocolantul cu mențiunea „VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează. Se completează certificatul de alegător, menționând data și semnând olograf. Se introduce plicul interior și certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.
ATENȚIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.
EXPEDIEREA - Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său:
- îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă;
- îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
- îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz.
Înregistrarea pe portalul votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu. Orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!