Din 2017 şi până în prezent, nu mai puţin de 11 mii de deţinuţi au fost eliberaţi din Penitenciarele din România înainte de termen în baza recursului compensatoriu. Agresiunea încheiată tragic într-un club din Mediaș readuce în discuție eficiența măsurilor adoptate de autoritățile române după avertismentele primite din partea Uniunii Europene pentru condițiile din centrele de detenție.
România, vă aducem aminte, a fost acuzată că nu respectă drepturile deţinuţilor, care ar sta în închisori supraaglomerate şi mizere.
În forma iniţială, propusă de Ministerul Justiţiei în 2016, pedepsele urmau să fie reduse cu 3 zile pentru fiecare 40 de zile petrecute în condiţii improprii. Ulterior, parlamentul a dublat numărul zilelor compnsatorii și au redus la o lună perioada compensată.
Responsabilii din administrarea penitenciarelor au atras atenţia că gradul de recidivă depășește în România 80%. Una dintre cauze este absența unor măsuri eficiente de integrare a deţinuţilor în societate.
Datele statistice arată că în aproximativ un an, nu mai puţin de 650 de deţinuţii eliberaţi mai devreme faţă de termen s-au reîntors după gratii. Au săvârşit fapte pentru care în trecut au mai fost condamnaţi. Nu mai puţin de 188 de români au avut de suferit în urma faptelor violente săvârşite de deţinuţii condamnaţi în trecut.
Specialiştii spun că mulţi dintre cei eliberaţi condiţionat s-au întors după gratii după ce au repetat fapte de omor, tâlhării, violuri sau alte fapte cu violenţă.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!