Programul „Noua Casă” își propune să dubleze plafonul de creditare pentru locuințele noi. Cei interesați să obțină o casă printr-un împrumut garantat de stat ar urma să achite un avans de 15%, de trei ori mai mare decât cel solicitat până acum.
Dacă se optează pentru o locuință de 70.000 de euro, avansul va rămâne 5%. Specialiștii le recomandă potențialilor clienți să nu opteze pentru un grad de îndatorare de 40%.
Avem, în primul rând, acest grad de îndatorare maxim de 40% la creditele în lei. La creditele pentru prima locuință, este 45%. Pentru a solicita o locuință până la 140.000 euro, adică un credit de maxim 119.000 euro, ajungem la un venit pe familie sau pe solicitant de credit de minim 7.000 lei. Sfatul este să nu te duci spre 40%. Sfatul tuturor este să nu te împrumuți mai mult de 20%. Această dobândă variabilă poate să crească în timp. Și atunci, dacă va crește această dobândă cu 2 puncte procentuale, acest grad de îndatorare de 40% de acum se poate transforma foarte ușor în 60%. Să aleagă un scadențar cu rate descrescătoare, nu rate egale, pentru că numai printr-un astfel de artificiu economisești foarte mult și plătești mai puține dobânzi și comisioane. Chiar și în pandemie a crescut numărul de credite acordate, dar nu la fel de mult ca înainte. În aceste două-trei luni, se vor aproba foarte multe credite, a declarat Irina Chițu, directorul platformei financiare FinZoom.
În acest moment nu este clar dacă programul „Noua Casă” va fi aplicat. Senatul a respins proiectul, iar dacă deputații procedează la fel, programul va fi anulat.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!