Polonia şi alte ţări din UE ar putea fi inundate de cereri ucrainene de extrădare a bărbaţilor cu vârstă de încorporare în armată care au fugit de război şi au părăsit ţara dând mită. Unii ucraineni sunt deja predaţi de Polonia serviciilor ucrainene, scrie cotidianul polonez „Rzeczpospolita”.
Kievul ia în considerare urmărirea penală a oamenilor care, datorită mitei, nu au mers la război şi s-au refugiat în străinătate. Ucraina are graniţe cu cinci ţări în care bărbaţii ucraineni apţi de serviciu militar ar fi putut intra: Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Moldova. Autorităţile se tem că numărul celor care au fugit poate fi de ordinul a zeci de mii.
David Arahamia, preşedintele grupului parlamentar al partidului de guvernământ Servitorul Naţiunii, a sugerat recent că agenţiile ucrainene de aplicare a legii vor cere extrădarea bărbaţilor cu vârstă de recrutare care au părăsit ilegal Ucraina pentru a scăpa de mobilizare.
Printr-un ordin al preşedintelui Zelenski, toate certificatele care declară un bărbat „inapt de serviciu militar” eliberate de comisiile medicale militare după 24 februarie 2022 urmează să fie verificate. Autorităţile de la Kiev spun că zeci de mii de bărbaţi cu vârstă de recrutare ar fi putut primi decizii false în schimbul unei mite cuprinse între 3.000 şi 15.000 de dolari.
Potrivit datelor solicitate de Rzeczpospolita Comandamentului Gărzii de Frontieră din Polonia, în perioada 24 februarie 2022 - 31 august 2023, în jur de 2,87 milioane de cetăţeni ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani au intrat în Polonia. Dintre aceştia, se estimeză că aproximativ 80.000 de bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, care erau potenţial eligibili pentru serviciul militar, au intrat în ţară, dar despre ei nu se mai ştie nimic în prezent şi, de asemenea, nu se ştie câţi dintrei ei aveau scutire medicală.
„Aceasta este o cifră importantă pentru Ucraina, deoarece aceste persoane ar fi putut fi mobilizate şi ar fi putut mări rândurile forţelor noastre armate, consolidând astfel apărarea şi securitatea noastră”, a declarat Fedir Venislavski, membru al Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi informaţii din Verhovna Rada, parlamentul Ucrainei.
Deputatul nu exclude posibilitatea ca procuratura ucraineană să îi urmărească penal pe aceşti cetăţeni plecaţi în străinătate. Unii dintre ei au fugit ilegal prin aşa-numita "frontieră verde", iar pe Nipru sunt arestaţi în mod regulat intermediarii implicaţi.
Cetățeni ucraineni au fost deja extrădați
Inspectorul Mariusz Ciarka, purtător de cuvânt al Poliţiei poloneze, spune că au existat o serie de cazuri de persoane care au fost prinse în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera, fără a avea o scutire de serviciul militar. Cazurile nu îi includ doar pe ucrainenii care vor să scape de armată, ci şi pe cetăţenii polonezi care care le facilitează trecerea.
Pentru a-i aduce în ţară pe oamenii apţi de serviciu militar care au plecat ilegal, Ucraina trebuie să emită un mandat de arestare internaţional pentru fiecare dintre ei.
„Dacă oprim un astfel de străin, de exemplu pentru un control rutier obişnuit, sistemul nostru KSIP (Sistemul Naţional de Informaţii al Poliţiei - n.r.) va arăta că este o persoană urmărită de procuratura ucraineană, deoarece există date prin Interpol. Noi reţinem o astfel de persoană şi informăm Procuratura. Instanţa poloneză decide apoi dacă el sau ea va fi extrădat(ă)", a explicat pentru Rzeczpospolita inspectorul Mariusz Ciarka, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Poliţie.
Potrivit informaţiilor primite de Rzeczpospolita de la Poliţia de Frontieră, Polonia, în baza unui acord cu Ucraina, expulzează deja cetăţeni ai acestei ţări care sunt implicaţi în introducerea ilegală de imigranţi în Europa.
În luna iulie, Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina (NABU) a pus sub acuzare o deputată a Verhovna Rada şi pe asistentul acesteia. În schimbul mitei, amândoi au „ajutat” mai mulţi bărbaţi să părăsească ţara, pretinzând că sunt şoferi care transportau mărfuri pentru armată sau ajutoare umanitare. Deputata a fost prinsă în flagrant delict, iar când serviciile i-au percheziţionat proprietatea, ea s-a grăbit să ascundă banii. În cele din urmă, banii au fost găsiţi în spatele unui gard pe un teren vecin. Imaginile filmate cu camera ascunsă au fost publicate de serviciile ucrainene.
Într-un alt caz, la Liov a fost reţinut un intermediar în vârstă de 26 de ani, care a participat la trecerea ilegală peste graniţă a unor bărbaţi aflaţi la vârsta de recrutare, în schimbul a 3.500 de dolari. El a încercat să mituiască un ofiţer ucrainean de la poliţia de frontieră.
În Volîn, un bărbat a fost condamnat la o amendă de 51.000 de grivne (echivalentul a 1.300 de euro) pentru că a încercat să treacă frontiera dând mită.
În Odesa, un bărbat de 32 de ani s-a căsătorit cu o femeie cu handicap în vârstă de 56 de ani pentru a o putea însoţi atunci când aceasta pleca în străinătate.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!