Problema poluării atmosferice provocată de emisiile de metan de la vaci ar putea avea ca soluție o hrană bazată pe alge marine. Hrănirea bovinelor cu o specie din Australia poate reduce considerabil eliminarea gazului nociv, susține o echipă internațională de oameni de știință, potrivit Agerpres.
Un studiu a relevat că Asparagopsis taxiformis - algă ce trăiește în largul coastelor Australiei - are potențialul de a reduce în mod semnificativ emisiile rezultate din creșterea vacilor. Înlocuirea în proporție de 0,25% a hranei zilnice a animalelor cu aceste alge roșii are ca urmare o reducere a producției de metan, în medie, cu peste 50% de-a lungul unei perioade de 147 de zile.
Creșterea aportului de alge până la 0,5% din hrana zilnică a condus la o reducere cu 74% a emisiilor de metan, fără a afecta calitatea sau gustul cărnii.
Nu există niciun alt compus de niciun fel, indiferent că este vorba de alge marine sau substanțe chimice (sintetice), care poate reduce metanul atât de mult fără a afecta animalul, a declarat Rob Kinley, cercetător-șef.
Asparagopsis taxiformis conține niveluri ridicate de bromoform, o substanță chimică ce poate stopa producerea de metan. Emisiile de metan rezultate de la animale reprezintă 14,5% din cantitatea totală a gazelor cu efect de seră produse de activitatea umană.
Dacă 10% dintre producătorii din industria creșterii animalelor ar adăuga 1% din făina de Asparagopsis la aportul zilnic de furaje al animalelor rumegătoare, este ca și cum ai elimina 100 de milioane de mașini de pe drum, spun specialiștii.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!