Alegerile de anul acesta - europarlamentarele şi prezidenţialele - ar putea fi influenţate în mediul virtual. Există câteva posibile forme de atac asupra cărora avertizează specialiştii Cyberint de la Serviciul Român de Informații.
Cea mai banală formă de atac ar fi orientată spre sistemele informatice folosite la numărarea voturilor, pentru modificarea rezultatelor în favoarea unei anumite părți. S-a întâmplat în 2014 în timpul alegerilor prezidențiale din Ucraina.
În cazul în care sistemele folosite de autorități pentru comunicări importante nu sunt bine securizate, hackerii ar putea modifica datele transmise.
Dezinformarea este o altă armă a infractorilor cibernetici: asediul cu fake news pe platformele de socializare, cu ajutorul conturilor false, pentru a discredita anumite personaje, cum au făcut hackerii ruși, în 2016, în timpul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, când ținta campaniei de denigrare fiind Hillary Clinton.
Tot la acest capitol poate intra și atacul asupra platformelor media tradiționale: hackerii pot lansa de acolo informații false. În fine, furtul și difuzarea de documente confidențiale pot influenţa opinia alegătorilor.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!