Miniștrii Justiției din statele Uniunii Europene se întâlnesc astăzi la București în cadrul consiliului JAI - Justiție și Afaceri Interne - sub președinția lui Tudorel Toader. Pe agenda discuțiilor ar putea fi inclusă și candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de șef al Procuraturii Europene.
Franța și Germania ar putea ajunge la un compromis pentru a-și retrage proprii candidați în favoarea fostei șefe a DNA, a spus ieri, la București, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul de la Berlin, Gunther Krichbaum.
Politicianul creștin-democrat a explicat, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi FM și Deutsche Welle, că ministrul Toader a încercat să evite, la întâlnirea cu parlamentarii germani, orice întrebare incomodă pe acest subiect și le-a urat - citez - „să vă facă vouă Kovesi ce ne-a făcut și nouă".
„Nu am venit să ascultăm platitudini formal-juridice. Știm foarte bine cum s-a ajuns până la sentința Curții Constituționale în privința demiterii doamnei Kovesi. Sunt convins că nu-i va conveni domnului Toader să o vadă pe pe o poziție și mai influentă, la nivel european. Doamna Kövesi a exercitat foarte bine misiunea de conducere a Parchetului Anticorupție, este respectată internațional, are o reputație foarte bună în Europa, îi este recunoscut curajul și a riscat foarte mult. Este foarte potrivită pentru șefia Parchetului European. Și mi-aș dori ca Guvernul României să îi fie alături.”, a declarat Gunther Krichbaum.
Krichbaum a avut și un mesaj pentru politicieni români care cer suspendarea mecanismului de verificare și cooperrare și instituirea unei proceduri similare pentru țări ca Franța sau Germania.
„Trebuie să ai grijă, când faci comparații, să nu fie strâmbe. Știu, de exemplu, că ministrul dumneavoastră de Interne compară protestele din 10 august anul trecut de la București cu cele ale vestelor galbene din Franța. Complet greșit! Franța este o țară în care independența justiției este respectată. În România apar modificări în legislație cu dedicație pentru protecția unor politicieni corupți, pentru a-i scăpa de pedepse.
Sigur, se poate spune că toate rapoartele instituțiilor internaționale sunt false. Dar e ca atunci când ești un șofer-fantomă pe autostradă, când conduci pe contrasens, ți se atrage atenția iar răspunsul tău e <<Nu, nu, nu eu sunt pe banda greșită ci sutele de mașini care îmi vin din față!>>", a mai spus acesta.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!