Datele Eurostat confirmă: în ultimii șapte ani de dinaintea aderării României la Uniunea Europeană, preţurile au crescut de 7 ori mai mult faţă de media UE. Avem creşteri semnificative la produse accizabile precum băuturi alcoolice şi tutun, iar abia apoi la capitolul educaţie. Şi transportul a fost mai scump în aceeaşi perioadă, arată datele Eurostat.
Preţurile la bunuri şi servicii în spaţiul comunitar au crescut, în medie, cu 36%, în timp ce în România au înregistrat un avans de 257 la sută.
Cele mai mari creşteri au fost la produsele accizabile - băuturi alcoolice şi ţigări, unde - la nivelul UE - între 2000 şi 2007 - s-a înregistrat o creştere de 92%, noi am ajuns la un nivel de aproape 8 ori mai mare.
În acelaşi timp, cheltuielile pentru educaţie au avut un avans mai mic - discutăm despre o creştere de 91% în UE comparativ cu 297% în România.
Potrivit Eurostat, România a avut cele mai mari creşteri de preţuri la aproape toate categoriile de bunuri şi servicii. Costurile cu locuirea şi utilităţile sunt şi ele mari. Ajungem la o creştere de 536%, mai bine de 9 ori peste media UE. Pe listă avem şi alimentele şi băuturile non-alcoolice, cu o creştere de 185 la sută, de 4 ori peste nivelul mediu din comunitatea europeană.
Cheltuielile cu transportul au înregistrat o creştere de 338%. România a devenit membru al Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!