Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală.
În martie, medicii de la Spitalul General Massachusetts din Boston au transplantat un rinichi de porc modificat genetic în corpul lui Rick Slayman, un american de 62 de ani care suferea de o boală renală în stadiu terminal, relatează Agerpres.
Operaţia a reprezentat o piatră de hotar în domeniul xenotransplantului - transplantul de organe sau de ţesuturi de la o specie la alta -, considerat o potenţială soluţie pentru penuria de organe la nivel mondial, au declarat reprezentanţii spitalului american la momentul respectiv. Decesul lui Rick Slayman nu a avut legătură cu transplantul, au precizat ei, sâmbătă.
"Familia noastră este profund îndurerată de moartea bruscă a mult iubitului nostru Rick, dar îşi găseşte alinare în faptul că el a fost o sursă de inspiraţie pentru atât de mulţi oameni", a transmis familia pacientului.
Rudele sale i-au adus un omagiu echipei de medici care l-au îngrijit: "Eforturile lor uriaşe care au dus la realizarea xenotransplantului i-au oferit familiei noastre încă şapte săptămâni alături de Rick, iar amintirile pe care le-am creat în acea perioadă vor rămâne pentru totdeauna în minţile şi inimile noastre".
Rinichiul transplantat provenea de la un porc modificat genetic pentru a elimina genele dăunătoare ale porcului şi a adăuga anumite gene umane cu scopul de a îmbunătăţi compatibilitatea cu oamenii. Fără modificarea genetică, ar exista o reacţie de respingere imediată atunci când organele sunt transferate la oameni. De asemenea, oamenii de ştiinţă au inactivat retrovirusurile endogene porcine din organismul animalului donator pentru a elimina orice risc de infectare la om.
Reprezentanţii spitalului american în care a fost realizat transplantul s-au declarat profund întristaţi de moartea lui Rick Slayman.
"Nu avem niciun indiciu că decesul ar fi un rezultat al transplantului său recent. Domnul Slayman va fi considerat pentru totdeauna ca un far de speranţă pentru numeroşi pacienţi transplantaţi din întreaga lume şi îi suntem profund recunoscători pentru încrederea şi dorinţa sa de a face să progreseze domeniul xenotransplanturilor", au transmis medicii de la Spitalul General Massachusetts din Boston.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!