Primul termen în procesul lui Vlad Pascu, condamnat în prima instanţă la zece ani de închisoare pentru accidentul de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri murit, a început cu o amânare deoarece tânărul are o nouă echipă de avocaţi, iar aceasta a solicitat un nou termen pentru pregătirea apărării.
Avocatul Adrian Cuculis, apărătorul uneia dintre familiile victimelor, a declarat jurnaliştilor că a cerut din nou schimbarea încadrării juridice a faptei din ucidere din culpă în omor calificat. Părinţii lui Vlad Pascu au fost prezenţi la proces, iar tatăl acestuia a declarat jurnaliştilor că nu doreşte ca fiul său să fie liber, ci să îşi ispăşească pedeapsa pe care o merită, relatează News.ro.
Judecarea apelului formulat de Vlad Pascu a fost programată, miercuri, la Curtea de Apel Constanţa. Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familia unei dintre victime, a declarat jurnaliştilor ce s-a întâmplat la acest termen.
”S-a solicitat un termen de judecată din partea avocaţilor inculpatului, s-au depus motive noi de apel. Foarte interesant, au fost depuse nişte motive de apel despre care Pascu spune că nu şi le însuşeşte şi practic motivele respective vor fi retrase”, a afirmat avocatul.
El a precizat că solicită schimbarea încadrării juridice a faptei.
”Solicităm schimbarea încadrării juridice a faptei, Pascu să fie cercetat şi condamnat pentru omor calificat şi tentativă la omor calificat. Dacă se va trece peste lucrul acesta şi va menţine instanţa Curţii de Apel aceeaşi acuzaţie, respectiv cea de ucidere din culpă şi vătămare corporală, vom solicita măcar ca pedeapsa care o să fie aplicată, ştim foarte bine că la Judecătoria Mangalia a primit acei 10 ani. A primit 10 ani pentru că i-ar fi mai uşor ca ulterior la o liberare condiţionată să iasă la o fracţie de pedeapsă mai mică decât o pedeapsă peste 10 ani care nu i-ar fi permis acest lucru. Solicităm să fie aplicată pedeapsa maximală, inclusiv pentru părăsirea locului accidentului”, a explicat Adrian Cuculis.
Avocatul contestă şi valoarea despăgubirilor civile decise de Judecătoria Mangalia.
”Viaţa unui om a fost considerată că merită practic o maşină mai scumpă a unui bogătaş, adică 250.000 de euro pentru o parte dintre ei, lucru care mi se pare inacceptabil şi am atacat inclusiv acest lucru”, a afirmat avocatul Adrian Cuculis.
De asemenea, unul dintre noii avocaţi ai lui Vlad Pascu, Liviu Cristescu, a afirmat în faţa jurnaliştilor , că a cerut un nou termen pentru pregătirea apărării.
”Am solicitat un termen pentru pregătirea apărării având în vedere că am fost angajaţi în curând în dosar atât eu, cât şi colegul meu. Urmează să analizăm, de altfel, şi motivele de apel depuse de persoanele vătămate de curând şi sunt destul de extinse. La termenul ce urmează vor fi puse în discuţie toate cererile pe care le-au formulat şi pe care prefigurăm că le vor formula atât persoanele vătămate, cât şi noi”, a afirmat Liviu Cristescu.
El a precizat că va încercat să convingă instanţa de faptul că pedeapsa aplicată nu este proporţională cu situaţia de fapt.
”Vom încerca să convingem instanţa că pedeapsa ce a fost aplicată de judecătorul fondului este una care nu este proporţională cu situaţia de fapt. Vom încerca să convingem completul de la Curtea de Apel să o reducă. Cu cât, dacă o va reduce şi cu cât o va reduce este atributul completului de judecată”, a afirmat avocatul.
Colegul său, avocatul Radu Doicescu, a declarat că pedeapsa ar trebui să se încadreze în media practicii judiciare de la nivel naţional.
”Această speţă a provocat şi generat de-a lungul timpului destul de multă emoţie şi pozitiv şi negativă. Acum este evident că nu putem noi să clamăm că suntem deţinătorii adevărului absolut şi ştim cât ar trebui să se dea. Tot ceea ce căutăm în acest dosar este un echilibru, o logică şi un bun simţ al analizei pe care trebuie să o facă orice fel de magistrat. Şi în această cauză pedeapsa ar trebui să se încadreze undeva în media practicii judiciare existente la nivelul ţării”, a afirmat Radu Doicescu.
El a adăugat că media pedepselor în speţe similare este de cel mult şapte ani.
De asemenea, tatăl tânărului mort în accidentul de la 2 Mai, a povestit jurnaliştilor despre întâlnirea cu tatăl lui Pascu.
”E prima oară când îl văd. Mi-a spus bună dimineaţa. Pe urmă mi-am dat seama că este el. Ce am simţit? Foarte multă ură. Şi mi-am dat seama că şi mama lui, nici pe ea nu am văzut-o, era chiar în faţa mea. Ei sunt principalii vinovaţi în creşterea şi educarea lui Vlad Pascu. Ei i-au dat bani şi banii l-au adus unde este. (...) Acum şi-a luat avocaţi din Constanţa. Sunt la ei acasă şi ştiu că aceşti avocaţi au mult pile în judecătorie şi sunt siguri pe ei. De aia s-a şi arătat. La Mangalia stătea pe străduţe şi pe urmă se întâlnea cu avocaţii. Acum a avut bunul simţ să vină să dea faţă în faţă cu noi şi să îmi spună şi bună dimineaţa”, a afirmat bărbatul.
Totodată, Mihai Pascu, tatăl lui Vlad, a declarat jurnaliştilor că regretă ceea ce a făcut fiul său.
”Vreau ca să transmit părinţilor copiilor decedaţi condoleanţe, înţeleg starea dânşilor. Regret ceea ce a făcut fiul meu şi nu am o măsură pe care să o dau la ceea ce s-a întâmplat. Schimb scaunul cu dânşii şi îmi dau seama de atitudinea pe care o au şi ce să fac, sunt într-o postură în care sunt neputincios”, a transmis Mihai Pascu.
El a mai adăugat că nu cere ca fiul său să fie liber.
”Nu cer ca fiul meu să fie liber. Trebuie să îşi ispăşească pedeapsa pe care o merită, dar nu înseamnă că dacă mediatizarea asta mare care s-a făcut pe acest caz, ţinând cont de faptul că au fost 3.500 de morţi în 2023 în urma accidentelor rutiere, respectiv sunt în jur de trei morţi pe zi, mai mult de 90% din cazuri sunt din cauza alcoolului, pedeapsă egală cu cea a consumului de substanţe”, a mai afirmat tatăl lui Vlad Pascu.
Întrebat cum s-a schimbat Vlad în această perioadă, Mihai Pascu a răspuns: ”E mult mai matur. La 19 ani..., noi locuim în Olanda, în Olanda sau în Germania, devii răspunzător ca şi major la 21 de ani. Şi în penitenciare tu eşti considerat minor dacă nu ai 21 de ani. La 19 ani nu eşti copt. Faptul că a luat nişte decizii ale unui copil nu le putem aduce ca şi ..gândirea este un pic mai slabă, sunt nepregătiţi pentru viaţă”.
Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 21 mai.
Vlad Pascu a fost condamnat, în 31 ianuarie 2025, de Judecătoria Mangalia la 10 ani de închisoare, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, părăsirea locului accidentului. Hotărârea nu este definitivă şi a fost atacată la instanţa superioară.
Judecătoria Mangalia a hotărât să îi interzică lui Vlad Pascu dreptul să fie ales sau să ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a conduce orice categorie de autovehicul, pe o perioadă de cinci ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.
Instanţa a mai stabilit ca din pedeapsa de zece ani de închisoare să i se scadă durata reţinerii şi a arestării preventivă, de la 19 august 2023 şi până în prezent.
Judecătoria Mangalia a admis în parte cererile părţilor civile de acordare a daunelor morale. Astfel, instanţa obligă Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România să achite către familiile victimelor şi către persoanele rănite peste 1,7 milioane de euro.
În 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5.25, în apropiere de 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.
Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.
Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie 2023, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!