Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind desecretizarea protocoalelor dintre SRI și parchete. Proiectul a fost inițiat de șefii coaliției majoritare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, iar Camera Deputaților este for decizional.
174 de voturi au fost pentru, 92 de voturi au fost împotrivă și 4 deputați s-au abținut. Cei de la PNL au anunțat că vor contesta proiectul la Curtea Constituțională. La rândul său, deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu a afirmat că proiectul este "o enormitate juridică".
Ce prevede legea:
"Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea 182/2002 (…) se declasifică Hotărarea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și toate documentele care conțin informații clasificate având ca temei sau sunt încheiate în conformitate ori în baza Hotărârii (…).
De la data intrării în vigoare a prezentei legi se desecretizează toate protocoalele și/sau acordurile de colaborare și cooperare încheiate între instituțiile statului român, Serviciul Român de Informații, Direcția Națională Anticorupție, DIICOT, CSM și Parchetul General.
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi înceteazâ efectele juridice ale documentelor prevăzute la art. 1.
Documentele prevăzute la art. 1 sunt centralizate de Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI și pot fi consultate de persoanele interesate lasediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere și constă în studierea nemijlocită a documentelor și eliberarea de copii de pe acestea.
Informațiile cuprinse în documentele de la art. 1 dobândesc, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, caracter de informații de interes public.
Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de 3 ani (în forma inițială termenul era de 6 luni - n.r.) de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanțelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit.
Cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competența revine primei Instanțe care a soluționat fondul cauzei.
Lucrătorii din SRI, precum și cei din toate instituțiile emitente, care aduc la cunoștința Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI documentele care au ca temei Hotărârea nr. 17/2005 a CSAT, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acțiunile întreprinse în acest sens.", conform hotnews.ro.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!