Un recensământ general al populaţiei şi locuinţelor din România va avea loc în perioada iulie – noiembrie 2021. O noutate este faptul că, în prima parte, cetăţenii îşi pot completa singuri, online, formularele de recenzare, potrivit unui proiect legislativ trimis guvernului de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cetăţenii care îşi vor completa singuri formularele online au şi beneficii: vor avea dreptul la o zi liberă din partea angajatorilor. Cei care aleg să nu completeze singuri formularele de recenzare, din varii motive vor fi cuprinşi în faza a doua a procesului, când va avea loc recenzarea prin interviuri faţă în faţă.
Proiectul INS prevede şi crearea unui Consiliul de Comunicare şi Transparenţă, care să promoveze recensământul în rândul opiniei publice şi să ”mobilizeze populaţia prin mesaje şi apariţii în mass media”.
Recensământul este obligatoriu pentru următoarele categorii de persoane: persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România şi pentru persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni. Refuzul de a furniza datele cerute de recenzori este contravenţie şi e sancţionat cu amendă.
Proiectul prevede şi realizarea unui recensământ de probă în cursul anului 2020. Participarea la recensământul de probă a persoanelor este obligatorie. În plus, programele informatice necesare pentru autorecenzarea online a cetăţenilor va fi realizat de INS şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România trebuie să se autorecenzeze accesând pe Internet propriul formular individual P, completat deja parţial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole, şi să realizeze, după caz, următoarele modificări sau completări:
a) să modifice informaţii deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea;
b) să completeze adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;
c) să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul individual;
d) să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei;
e) să completeze răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuinţa, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!