Rectorii a șapte universități publice din București solicită Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și Ministerului Educației clarificări privind oportunitatea suspendării cursurilor „față în față”, potrivit unui comunicat de presă.
Rectorii instituțiilor de învățământ superior care su semnat scrisoarea sunt Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rector Academia de Studii Economice din București, Prof. univ. dr. Marian Preda, Rector Universitatea din București, Conf. univ. dr. Liviu Lucaci, Rector Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ,,Ion Luca Caragiale” din București, Prof. univ. dr. Diana Asinefta Moș, Universitatea Națională de Muzică din București, Mihnea Cosmin Costoiu, Rector Universitatea Politehnică din București, Prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, Rector Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, Rector Universitatea Tehnică de Construcții din București.
Semnatarii solicită „un punct de vedere legat de oportunitatea întreruperii cursurilor în universitățile din Municipiul București având în vedere atât siguranța tuturor membrilor din comunitatea universitară, cât și armonizarea cu măsurile din zona de învățământ preuniversitar,” potrivit Mediafax.
De asemenea, reprezentanții celor șapte universități solicită Comitetului și o estimare cu privire la durata sistării cursurilor și la data optimă de reluare a acestora.
Nu în ultimul rând, aceleași clarificări sunt solicitate și Ministerului Educației și Cercetării într-o scrisoare comună semnată de cei șapte rectori.
„Menționăm că, în situația suspendării cursurilor, universitățile noastre vor asigura pentru studenții lor activități didactice în regim online, iar serviciile administrative ale universităților vor funcționa în continuare”, se arată în scrisoarea transmisă Ministerului Educației și Cercetării.
Rectorii mai spun că siguranța studenților, a cadrelor didactice și a personalului auxiliar este pe primul plan și că, în funcție de evoluția situației și de deciziile autorităților centrale, vor fi adoptate toate măsurile care se impun.
Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti, critică ideea închiderii universităţilor pe fundalul crizei coronavirusului. Potrivit lui Preda, închiderea facultăţilor nu este o garanţie că studenţii nu vor intra în contact cu persoane infectate. Mai mult, rectorul acuză că ar exista un plan privind blocarea economică a României.
Iată ce a scris Marian Preda pe contul său de Facebook:
„1. PANICA generează CRIZĂ
Dacă ne uităm la Criza din 1929-1933, a început pe fondul propagării panicii şi retragerii banilor din bănci. Acum se retrag oamenii din spaţii şi instituţii în care nu este nicio persoană infectată, niciun pericol iminent. Retragerea oamenilor din spaţiul public va genera retragerea banilor lor, reducerea consumului şi recesiune economică. Aşa încep crizele, din păcate.
2. SE PREVINE RĂSPÂNDIREA VIRUSULUI PRIN ÎNCHIDEREA UNOR INSTITUŢII ŞI ACTIVITĂŢI?
Să luăm, de exemplu, o universitate în care nu a fost identificată nicio persoană infectată. Studenţii petrec în jur de 24 de ore/săptămână la cursuri şi seminarii. În rest, alte 144 de ore/săptămână stau în alte spaţii: în cămine, în mall-uri, în cluburi, în metrou sau autobuz, pe stradă etc. Dacă nu mai merg acele 24 de ore la cursuri (repet, într-o instituţie fără nicio persoană infectată!), rezultă că nu vor mai avea contacte cu persoane infectate?
3. DACĂ APAR CAZURI, INSTITUŢIILE TREBUIE ÎNCHISE. TOTUŞI, CÂND ANUME TREBUIE ÎNCHISE INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT?
Coronavirusul este probabil să se răspândească chiar dacă închidem şcolile şi universităţile; poate că peste 5-6 săptămâni vom avea sute sau mii de cazuri în Bucureşti şi în ţară. Ce argumente vom avea atunci să redeschidem instituţiile dacă le închidem acum, când nu avem niciun caz în nicio şcoală şi în nicio universitate? Şi dacă atunci nu le redeschidem, anulăm anul şcolar şi anul universitar?
4. CARE ESTE RISCUL IMINENT PRIN CARE JUSTIFICĂM LEGAL ÎNCHIDEREA UNEI INSTITUŢII ÎN CAZUL ÎN CARE SUNTEM ÎNTREBAŢI DE O INSTANŢĂ LEGALĂ?
Dacă se închid universităţile pe termen lung, nu se vor finaliza studiile anul acesta; un potenţial absolvent care nu va mai primi diplomă în vară/toamnă, va putea acţiona în instanţă universitatea pentru că nu a putut finaliza studiile şi nu se poate angaja. Cum va argumenta în instanţă un decident închiderea universităţii când nu există nicio persoană infectată în universitate în momentul închiderii?
5. DE CE NU URMĂM MODELUL ALTORA, DE CE SUNTEM ORIGINALI?
Ce ţară europeană cu aşa puţine cazuri a mai închis şcolile şi universităţile? Noi nu suntem în situaţia Italiei. Franţa, Germania, au sute de cazuri şi nu au închis instituţiile de învăţământ. Chiar trebuie să fim noi originali?
6. VREM SĂ ÎNCHIDEM TOATĂ ROMÂNIA?
Îşi asumă cineva să închidă în serie instituţiile din România? Au murit multe zeci de persoane de gripă chiar în această iarnă şi nu s-au închis instituţiile. Ce consecinţe economice vor fi dacă se închid, pe rând, instituţiile? Nu cumva cineva vrea să blocheze economic România şi se foloseşte de oportunitate, de panică?”
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!