Legea recursului compensatoriu nu poate fi abrogată rapid de Guvern, pentru că ar atrage sancțiuni din partea CEDO, spune ministrul Justiției. Cătălin Predoiu a declarat că legea, în baza căreia au fost eliberați foarte mulți infractori, dintre care unii s-au întors la scurt timp după gratii, trebuie modificată în Parlament.
Ministerul Justiției acționează pe trei planuri, în primul rând un plan juridic. În Parlament vom susține acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu și înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condițiile de control asupra aplicării legii și în condițiile în care nu punem în pericol siguranța publică, a anunțat Predoiu într-o conferință de presă.
Potrivit acestuia, al doilea plan abordat este cel juridico-diplomatic.
Am angajat și vom continua discuții cu CEDO, astfel încât să evităm declanșarea unui lanț de condamnări la CEDO împotriva României. Al treilea plan este unul tehnic, care ține de minister și de grupurile de lucru în care se lucrează intens, în fiecare zi, pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituționalitate sau discriminări între subiecții aplicării legii. O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuțiile cu CEDO și măsuri de extindere a capacității în penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent, a mai explicat ministrul Justiției.
Guvernul Orban nu își asumă o desființare peste noapte a legii, a insistat Cătălin Predoiu.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!