Reinfectarea cu noul coronavirus este improbabilă, spun specialiști citați de cotidianul The New York Times. Aceștia susțin că, în cazurile reapariției rezultatelor pozitive la teste, este vorba de aceeași boală care nu s-a vindecat.
Relatările despre pacienți care păreau vindecați de COVID-19, dar a căror stare s-a înrăutățit după câteva săptămâni și au fost depistați din nou pozitiv la virusul SARS-CoV-2 i-au determinat pe medici să creadă că e vorba de o reinfectare sau de o recidivă a bolii, într-o formă mult mai severă. De cealaltă parte, cei infectați se tem că vor avea din nou coronavirus, dar cu simptome mult mai severe.
Potrivit experților care cercetează virusurile, aceste relatări sunt doar informații fără dovezi despre reinfectare.
Nu am auzit de vreun caz în care acest lucru să fie demonstrat fără dubiu, afirmă Marc Lipsitch, epidemiolog la Facultatea de Sănătate Publică T.H. Chan a Universității Harvard.
Alți experți oferă asigurări mai clare. Deși se cunosc puține lucruri despre coronavirus, la doar șapte luni de la începerea pandemiei, noul virus se comportă la fel ca multe altele, afirmă ei, exprimând încredere că imunitatea comunitară poate fi atinsă printr-un vaccin.
Poate fi posibil ca noul virus să afecteze de două ori aceeași persoană, dar este foarte improbabil ca acest lucru să se întâmple într-un interval scurt sau ca cineva să se simtă rău a doua oară, explică specialiștii. Mai probabil este ca unele persoane să aibă o infectare de lungă durată, cu manifestări la săptămâni sau chiar luni după expunerea inițială.
Persoanele infectate dezvoltă anticorpi, ale căror niveluri se diminuează în două-trei luni, cauzând o anumită stare de consternare. „Dar scăderea anticorpilor este perfect normală după oprirea unei infecții acute”, explică dr. Michael Mina, imunolog la Universitatea Harvard.
Anticorpii nu sunt singura formă de apărare împotriva agenților patogeni. Coronavirusul generează și o apărare solidă prin celule imune care pot elimina virusul și care amplifică protecția în viitoarele lupte. Se știe puțin despre cât rezistă aceste Celule T, cele care recunosc alte coronavirusuri și ar putea dura toată viața, putând amplifica apărarea față de noi reinfectări.
Dacă se mențin aceste celule, mai ales dacă sunt menținute în plămâni și în sistemul respirator, atunci cred că pot face o treabă foarte bună în oprirea răspândirii unei infecții, afirmă Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale.
„Eu aș spune că reinfectarea este posibilă, dar improbabilă, s-ar putea întâmpla foarte rar”, subliniază dr. Angela Rasmussen, specialist în virologie la Universitatea Columbia din New York.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!