Rapoartele Avocatului Poporului din perioada 2018-2020 au fost respinse în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Parlamentarii PSD și AUR au susținut că rapoartele nu se votează, ci trebuie doar prezentate.
Ca urmare a rezultatului acestui vot, noi vom solicita revocarea Avocatului Poporului. Mâine (miercuri, n.r.) dimineață vom convoca BPR pentru a stabili o reuniune de plen. Dacă sunt îndeplinite condițiile procedurale, vom dezbate și cererea de revocare, a declarat Ludovic Orban.
Întrebat care este propunerea coaliției pentru a o înlocui pe Renate Weber, președintele Camerei Deputaților a răspuns că va face publică propunerea după ce se vor finaliza procedurile de revocare.
Referitor la motivele invocate de Renate Weber, că respingerea rapoartelor ar încălca Constituția, Orban spune că este „un subterfugiu procedural”.
Noi am votat un raport care evidențiază încălcări ale Constituției, ale legilor, care au fost săvârșite de Avocatul Poporului. Va fi o fundamentare votul de azi pentru revocarea Avocatului Poporului, a conchis Orban.
Liderul deputaților PNL a admis că „este adevărat că uneori rapoartele au fost doar prezentate în plen”.
Dar, de data aceasta, în dezbaterile din comisiile de specialitate s-au constatat încălcări grave ale Constituției și ale legii. Comisiile de specialitate au prezentat plenului rapoarte în care au evidențiat aceste încălcări. Comisiile au obligația de a face recomandări plenului în exercitarea funcțiilor sale, între care cea de control. În urma dezbaterilor, dacă apar astfel de situații grave, este obligația plenului să-și exprime voința suverană asupra situației constatate, iar prin votul de azi ați constatat că Avocatul Poporului a încălcat grav Constituția și legile țării, a precizat Gabriel Andronache.
Raportul de respingere pentru 2018 a fost votat cu 245 de voturi, cel din 2019 cu 247, iar cel din 2020 cu 242 de voturi.
Respingerea Rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020 încalcă dispozițiile constituționale, susține Avocatul Poporului: „Ca o garanție a independenței, nici Constituția, nici legea organică de organizare nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin vot”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!