Accizarea băuturilor cu zahăr este un atentat la buzunarele românilor, susțin patronatele din industria alimentară. Federația Romalimenta crede că introducerea unei taxe pentru anumite produse nu va îmbunătăți sănătatea românilor și nici nu le va schimba stilul de viață.
„Guvernele motivează suprataxarea prin protecția sănătății consumatorilor, dar în realitate, noblețea lor ascunde lăcomia și incompetența unei administrații lipsite de viziune, incapabilă să gestioneze un buget și să propună politici publice care să rezolve cauzele și nu simptomele”, comentează Romalimenta.
Federația subliniază că informarea corectă a consumatorilor, inclusiv prin programe educaționale, nu taxarea suplimentară a unor alimente, este eficientă în promovarea unui stil de viață sănătos.
Patronatele din industria alimentară atrag atenția guvernanților că impunerea unei taxe pe alimente este incorectă pentru că ea penalizează pe toată lumea, indiferent de stilul de viată și obiceiurile de consum alimentar. În plus, în contextul programului guvernamental actual, impunerea de noi taxe este total inoportună și va avea un impact negativ asupra creșterii economice planificate.
Guvernul va discuta, la începutul săptămânii viitoare, un proiect de act normativ ce prevede introducerea unei taxe pe zahărul din băuturile răcoritoare. Acciza ar urma să fie introdusă din septembrie și ar mări prețul litrului de băutură răcoritoare cu circa 1 leu.
Măsura este inițiativa Ministerului Sănătății și este aplicată de Ministerul Finanțelor.
Un român consumă, în medie, 80 de litri de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr, în fiecare an.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!