România este pe primul loc în UE când vine vorba despre numărul de proprietari de locuințe. 96% dețin imobilele în care locuiesc, arată o statistică Eurostat. Românii preferă să fie proprietari, doar 4% din populație stă cu chirie (față de 30% media UE). În fiecare stat comunitar, sunt mai mulți proprietari de locuințe decât chiriași, pe ultimul loc clasându-se Suedia, cu 65% proprietari.
Astăzi, peste 30% dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 18 și 25 ani, iau în calcul un credit pentru achiziția unei locuințe, în timp ce 13% dintre ei au contractat deja un astfel de credit pe termene de până la 30 ani.
Sunt încrezători în forțele proprii și 7 din 10 consideră că au o situație financiară mai bună decât părinții lor. Avansul necesar este între 5 și 25% în funcție de produsul ales și de profilul de risc. Astfel, avansul este propria investiție în casă și nu o cheltuială.
De exemplu, pentru aceeași valoare a casei, un avans mai mic duce la rate mai mari și invers.
De la 1 ianuarie 2019, prin regulamentul BNR se limitează gradul de îndatorare la 40% sau 45% dacă se achiziționează primul imobil, însă nu se mai consideră cheltuieli de subzistență pentru calculul eligibilității și implicit sumei maxime pe care o poate obține o familie de la bancă pentru achiziționarea unui imobil sau contractarea unui credit de nevoi personale.
La finalul anului trecut s-a eliminat legislativ și interdicția de a cumpăra mai multe proprietăți cu TVA de 5%. Eliminarea acestei restricții de la 1 ianuarie 2019 a dus la revigorarea vânzărilor de garsoniere și apartamente care au sub 120mp și a căror valoare totală (locuință + teren) nu depășește 450.000 lei.
Tot pentru un impact pozitiv în domeniul imobiliar a fost eliminată din Codul Fiscal limitarea suprafeței de teren pe care este construită locuința (până la 31.12.2018 fiind de maximum 250mp), astfel încât acum suprafața de teren pe care este construită locuința poate fi oricât de mare.
Aceste modificări sunt mai mult decât binevenite, dacă ținem cont că, așa cum reiese din datele pieței rezidențiale, pentru locuințele cu o suprafață de max 120 mp, 71% dintre cereri au valoarea sub 450.000 lei.
Piața imobiliară românească a înregistrat în primele 6 luni o activitate mai dinamică decât media țărilor din Europa Centrală și de Est (ECE). Sunt numeroase tranzacții în diverse stadii de negociere pe piața de investiții, ceea ce e posibil să ducă la cel mai mare volum de după 2014, depășind 1.2 miliarde euro.
Dacă vă doriți propria locuință, nu știți la ce bancă să apelați și nici timp de pierdut nu aveți, puteți apela la un broker, cum ar fi Kiwi Finance.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!