Analiștii economici trag un semnal de alarmă: România riscă să intre în recesiune dacă datoria publică va continua să crească. Avertismentul vine de la Consiliul Fiscal, prin vocea președintelui instituției, Ionuț Dumitru.
Investițiile publice s-au întors la nivelul de dinainte de aderarea la UE, iar factura salariilor este prea mare, spun experții. Mai mult decât atât, țara noastră pierde sume enorme din cauza evaziunii fiscale, sume care ar fi de ajuns pentru o autostradă de pildă.
Dacă autoritățile de la București ar colecta în același ritm banii din taxa pe valoare adăugată ca vecinii bulgari, am putea face în sfârșit autostrada Comarnic-Brașov, spune Ionuț Dumitru.
În 2016, rata TVA necolectată la buget era în Bulgaria de 13,5%, iar în România de 35,8 procente.
Diferența e de 17 miliarde de lei. Ce am putea face cu acești bani anual? 9 spitale regionale și peste 130 de km de autostradă pe teren dificil, de exemplu la munte.
Președintele Consiliului Fiscal atrage atenția că datoria publică a României, care crește alarmant, poate deveni oricând un factor negativ pentru creșterea economică. Prăbușirea, recesiunea poate veni oricând peste noi.
Potrivit datelor oficiale, în primele nouă luni ale acestui an, datoria externă totală a crescut cu 634 milioane euro. La capitolul cheltuieli bugetare, creșterea salariilor trebuie să țină cont de adevăratul potențial al economiei, mai spun analiștii. În perioada ianuarie-septembrie, cheltuielile cu personalul au fost de aproape 64 de miliarde de lei, în creștere cu peste 25 de procente față de anul trecut.
O altă problemă sunt investițiile publice. Economiștii susțin că ele sunt la nivelul la care erau înainte de aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Cifrele estimative arată că anul acesta nivelul investițiilor publice ajunge la 2,8% din Produsul Intern Brut. O pondere la fel de scăzută am mai avut în anii 2004-2005.
Sunt criticate și pensiile speciale. Sunt prea multe, ele adâncesc deficitul, cred economiștii. Anul trecut, aveam 150 de mii de pensii speciale în plată.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!