Claudiu Năsui, deputatul USR, a atras atenția, miercuri, că în ultimii 12 ani, cu toate că s-au dublat cheltuielile cu sistemul de învățământ, numărul de studenți și de elevi a scăzut cu până 18%.
„În fiecare an sistemul de educaţie de stat a primit din ce în ce mai mulţi bani. Dacă în 2006 dădeam 13.8 miliarde de lei, în 2018 sistemul ne-a costat 29.2 miliarde. S-a văzut această creştere într-o îmbunătăţire a calităţii educaţiei la stat? Faptul că banii s-au mai mult decât dublat ( 112% în 12 ani) nu este tot. Am cheltuit mai mulţi pe o populaţie de şcolari/studenţi care a tot scăzut. De la 4.3 milioane în 2006 la 3.5 milioane în 2018 (-18% în 12 ani). La o dublare a bugetului total pentru o populaţie şcolară în scădere, ne-am fi aşteptat la o creştere a calităţii actului educaţional. Dacă raportăm cheltuielile la fiecare elev/student, statul a crescut banii per elev/student de la 3.168 de lei la 8.233 de lei ( 160% în 12 ani). Chiar şi dacă ţinem cont de efectul inflaţiei în perioada asta, tot avem o creştere substanţială a cheltuielilor per elev/student în sistemul de stat”, a scris Claudiu Năsui, într-o postare pe pagina de Facebook.
În acestă situație, deputatul spune că România este campioană la „analfabetism funcţional cât şi la abandonul şcolar” şi critică iniţiativa PSD-ului care se gândea să acorde fiecărui elev câte un voucher zilnic pentru fiecare zi de prezenţă la şcoală.
„Pentru abandon şcolar, PSD a venit cu o idee recent. De ce să facă vreo reformă care să ne permită să avem învăţământ de calitate? Asta se face greu şi oricum au ratat fiecare reformă pe care au întreprins-o. S-au gândit pur şi simplu să dea bani la elevii care vin la şcoală. Avem o problemă cu abandonul şcolar? Dăm bani ca să vină copiii la ore. Simplu nu? Fără reformă, fără bătaie de cap, uşor de făcut şi, mai ales, pe banii noştri”, a spus Năsui.
În concluzie, liderul USR propune unele măsuri ce ar putea ajuta la îmbunatăţirea calităţii învăţământului, subliniind necesitatea acordării unei mai mari atenţii sistemului de educaţie.
„Care este totuşi soluţia pentru a îmbunătăţi sistemul de învăţământ? În primul rând deblocarea înfiinţării de şcoli noi. În prezent o şcoală se înfiinţează mai greu decât un spital. Nu e normal. În al doilea rând regândirea modului cum sunt conduse şcolile de stat. Trebuie să desfiinţăm inspectoratele şi să mutăm puterea la nivelul şcolilor. Adică trebuie să facem descentralizare şi depolitizare reală. Abandonul şcolar şi analfabetismul funcţional sunt doar consecinţe ale unui sistem care a abandonat de mult copilul. Dacă vrem să reparăm sistemul de educaţie, trebuie să-l punem în centru”, declară liderul USR.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!