Patru persoane s-au îmbolnăvit de hepatita E, de la începutul acestui an. Boala, care apare din cauza igienei precare și a cărnii de porc insuficient gătite, se tratează cu succes în aproape toate cazurile, dar devine periculoasă pentru femeile însărcinate.
Pentru a ne feri de virus, trebuie să avem grijă cum ne spălăm pe mâini și cum preparăm termic carnea de porc.
Se transmite pe cale orală. Vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite, precizează Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
Mare atenție la consumul de carne de porc neprocesată termic, afumată, uscată, acesta este bazinul prin care se răspândește, adaugă și medicul primar în gastroenterologie Liliana Gheorghe.
Pe de altă parte, în ceea ce privește hepatitele B și C, România își propune să le eradicheze până în anul 2030. În Europa, 4,7 milioane de oameni sunt infectați cu virusul hepatitic B și 3,9 milioane cu virusul hepatitic C.
1 din 10 îmbolnăviri înregistrate pe continent sunt cazuri de pacienți români. La ora actuală, avem 800.000 de persoane cu hepatită cronică B, iar 600.000 au hepatită cronică C.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!