S-a găsit o soluție pe termen lung pentru evitarea crizelor de imunoglobulină, medicamentul care îi ține în viață pe pacienții cu boli rare. Ministrul Sănătății spune că România va colecta în premieră plasmă umană, din care se fabrică imunoglobulina în două centre-pilot.
Deocamdată nu se știe momentul în care această bancă va exista fizic.
Îmi este greu să vă dau termene, așa cum vă spuneam e un proiect estimat la 854 de milioane lei, studiul de fundamentare este făcut de Comisia Națională de Prognoză. Îmi e greu să vă spun care sunt termenele, pentru că știți foarte bine sunt proceduri, dar pot să vă spun că Ministerul Sănătății a depus chiar ieri (luni, n.red) cerere de finanțare pentru un sprijin privind înființarea a două centre-pilot de colectare, proiect care din momentul aprobării se va implementa pe o perioadă de 16 luni și jumătate, a declarat Sorina Pintea.
În țară nu există niciun astfel de centru de colectare, iar singura soluție este ca aceste medicamente să fie importate.
Pacienții cu boli rare au fost grav afectați de lipsa imunoglobulinei în perioada 2017-2018. Situația s-a rezolvat temporar în urma activării, de către Ministerul Sănătății, a Mecanismului European de Protecție civilă.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!