Rona Hartner, celebra cântăreață și actriță, este înmormântată astăzi, 1 decembrie, la Cimitirul Bellu Catolic din Capitală.
Aceasta s-a stins din viață la vârsta de 50 de ani, într-un spital din Franța, la câteva luni după ce fusese diagnosticată cu cancer la plămâni și metastaze pe creier.
Familia și prietenii au organizat la începutul săptămânii un priveghi pentru Rona Hartner în Franța, unde cei care au îndrăgit-o au venit să își ia rămas bun de la ea. Miercuri, 29 noiembrie, sicriul cu trupul neînsuflețit al artistei a ajuns în România și va fi înmormântată astăzi, 1 decembrie, la Cimitirul Bellu Catolic din București, potrivit Libertatea.ro.
În emisiunea sa de la Prima TV, Cristi Brancu a dat detalii despre înmormântarea Ronei Hartner: „Repatrierea a costat 5.500 de euro, sicriul este închis, iar Rona este îmbrăcată într-o rochie albă, simplă, de mireasă”.
Rinda și Reon, cei doi frați ai Ronei Hartner, au stat tot timpul la căpătâiul artistei. Mama Ronei Hartner este îngenunchiată de durere și nu poate accepta pierderea fiicei sale. La capelă nu a fost văzută până acum fiica artistei, Rita Sumalya, deși sora Ronei anunțase că adolescenta va fi prezentă.
Cum a cunoscut celebritatea Rona Hartner
Actriţa şi interpreta Rona Hartner s-a născut la 9 martie 1973, în Bucureşti. A urmat cursurile Şcolii Germane "Herman Oberth" din Bucureşti (1979-1991), iar din 1992 a început cursurile la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, potrivit Agerpres.ro.
În 1996 l-a întâlnit pe regizorul francez Tony Gatlif, care era în căutarea unei actriţe pentru filmul "Gadjo Dilo" ("Străinul nebun"), care se filma în România, ea primind rolul de actor principal şi interpret al melodiilor din film, potrivit sursei citate. Acest rol i-a adus numeroase premii la diferite festivaluri de profil, "Leopardul de bronz" (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno şi o nominalizare la premiile Cesar.
Rona Hartner se stabilise în Franţa de peste 20 de ani.
În calitate de artistă s-a orientat şi spre alte domenii, fiind deopotrivă, interpretă (jazz, rock, reggae, rock alternativ, blues, inclusiv la instrumente - chitară, saxofon, pian) şi dansatoare. A jucat, în continuare, într-o serie de filme: "Asfalt Tango" (coproducţie româno-franceză, r. Nae Caranfil, 1996), "Nekro" (r. Nicolas Masson, 1997), "Je suis ne d'une cigogne" (r. Tony Gatlif, 1999), "Cours toujours" (r. Dante Desarthe, 2000), "Sauve moi" (r. Christian Vincent, 2000), "Sexy Harem Ada-Kaleh" (r. Mircea Mureşan, 2001), "Mischka" (r. Jean-François Stevenin, 2002), "Le Divorce" (r. James Ivory, 2003), "Le Temps du Loup" (r. Michael Haneke, 2003), "Maria" (r. Călin Peter Netzer, 2003), "Madame Irma" (r. Didier Bourdon, Yves Fajnberg, 2006), "Poulet aux prunes" (r. Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, 2011) ş.a.
În Franţa, a interpretat, de asemenea, în spectacole de teatru. Împreună cu David Lynch, Rona Hartner a lansat la Paris, în 2003, maxi-single-ul "You're more than that" ("Eşti mai mult decât atât"). În 2008 i-a apărut albumul "Nationalité Vagabonde".
În România, a participat, de-a lungul timpului, la numeroase evenimente, dintre care amintim: Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, din iunie 2007, unde, în cadrul Galei de închidere, a susţinut un concert; prima ediţie a International Romani Art Festival, organizat la Timişoara (2007); spectacolul "Flamenco Experience - Rona Hartner & Bartholo Claveria" (Arad, aug. 2013).
La 29 august 2015, Rona Hartner & The Zuralia Orchestra şi Provincialii au fost invitaţii speciali în concertul pe care Goran Bregovici şi Wedding and Funeral Orchestra l-au susţinut la Bucureşti.
Unul dintre spectacolele sale recente a fost "Natura", reprezentaţie cu muzică din repertoriul Mariei Tănase, în care artista Rona Hartner a avut alături Taraful Hopa pe scena Grădinii Alhambra din Bucureşti. "Rona Hartner, supranumită de presa franţuzească 'Tornada'', a fost ''o explozie de energie şi talent, contaminând instantaneu cu pofta de viaţă pe oricine'', conform https://teatrulelisabeta.ro/ şi https://gradina-alhambra.ro/. Din repertoriul său au fost ''nelipsite temele tradiţionale ale muzicii româneşti şi muzica lăutărească autentică", potrivit sursei citate anterior.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!