Școala începe cu risc pentru mulți elevi, în condițiile în care o școală din cinci nu are autorizație sanitară de funcționare.
În plus, aproape 4.000 de clădiri nu au nici autorizație de securitate la incendiu.
Pentru a evita riscul unor tragedii, dar și pentru a-i pregăti pe dascăli și elevi pentru situații neprevăzute, pompierii de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență au făcut mii de controale și exerciții de evacuare și instruire.
Autorizarea de securitate la incendiu a devenit obligatorie în 2015, după tragedia de la Colectiv. Pentru obținerea ei, clădirile școlilor, grădinițelor și liceelor trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru evacuarea în siguranță a copiilor: mai multe ieșiri, scări exterioare, uși anti-panică, pereți realizaţi din materiale rezistente la foc pentru căile de evacuare, sisteme de detecție a fumului și dispozitive pentru stingerea incendiilor.
Inițial, termenul-limită pentru îndeplinirea acestor criterii a fost 2016, dar din cauza birocrației, Guvernul l-a prelungit succesiv.
Primăriile și autoritățile educaționale susțin că procedura de obținere a autorizațiilor este greoaie, iar cerințele presupun costuri foarte mari.
De cealaltă parte, reprezentanții ISU insistă că legea trebuie respectată, iar un dosar incomplet nu permite emiterea autorizației.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!