Situația din Sectorul 1 al Capitalei, unde gunoaiele nu au fost ridicate de mai mult timp, se poate repeta în orice alt sector, spune șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. El spune că Primăria Capitalei ar fi trebuit să aibă de ani buni un plan pentru gestionarea deșeurilor, dar în loc să facă acest lucru, a delegat problema către sectoare, iar acestea încearcă să „peticească” situația.
„Există locuri din care gunoaiele nu au fost ridicate de ceva timp. Din păcate, intervenția Gărzii de Mediu nu poate fi suficientă, noi avem o arie de competențe destul de restrânsă. Există niște instituții ale statului care poate se vor implica mai adânc în această problemă”, a spus Octavian Berceanu la Digi24.
„Am declanșat deja și sunt aproape finalizate mare parte din controalele pe sectoare și pe salubriștii din București. Am desprins câteva idei interesante. În primul rând, de ceva ani buni, conform legislației, în momentul în care ajungi la o saturație de peste 75% din capacitatea de depozitare, trebuie să anunți autoritățile ca să întreprindă acțiuni pentru depozitare și sortare. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar noi am depășit de mult cei 75%”, a explicat el.
„Mai mult, ar fi trebuit să avem un plan municipal pentru gestiunea deșeurilor, el abia acum e în dezbatere publică. Asta trebuia să se fi întâmplat acum câțiva ani de zile. În momentul de față, sectorul 1 e vârful aisbergului, e ce ne lovește când ieșim pe stradă, dar problema e mult mai mai mare, e și la nivelul celorlalte sectoare, care ar fi trebuit să aibă locuri de depozitare puse la dispoziție de Primăria București”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu.
El a spus că situația se poate repeta în orice sector al Capitalei.
„În mod normal, Primăria București trebuia să pună la dispoziția salubriștilor capacități de depozitare, eventual contracte cu sortatoriii. În 2019, printr-o hotărâre a Consiliului General s-a delegat către sectoare, în mod abuziv, problema deșeurilor din București. Primăria Generală e cea care trebuie să se ocupe și trebuia să se ocupe de acum 4 ani de zile. Primăriile de sector au încercat cumva să peticească aceste neajunsuri, dar undeva sacul se rupe. S-a rupt la sectorul 1, dar se va rupe și la celelalte sectoare, pentru că acum nu avem capacități”, a explicat el.
Berceanu spune că salubristul sau primăria de sector pot fi amendați, dar acest lucru nu ridică deșeurile și nu creează capacități de depozitare.
„Si dacă înlăturăm gunoiul de pe străzi, ce facem în lunile următoare, când avem o capacitate atinsă la limită?”, a spus Berceanu.
„Avem indicii că, din păcate, la nivelul tuturor sectoarelor partea de gestiune și trasabilitate a deșeurilor aproape că nu există. Nu există contracte cu organizații de trasabilitate a deșeurilor. Nu există la nivelul PMB contracte cu depozitele de deșeuri care să stea în picioare în următorii ani, din cauza capacității reduse. Nu există contracte care să ne ofere o viziune clară vis-a-vis de sortarea deșeurilor. Nu există nicăieri colectare selectivă impusă”, a adăugat el.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!