Se împlinesc 80 de ani de la semnarea pactului Ribentrop-Molotov, care a retrasat graniţele în Europa şi a împărţit sferele de influenţă între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică. Tratatul de neagresiune a fost stabilit de Hitler şi Stalin, care s-au înţeles ca fiecare să poată acţiona potrivit propriilor interese, câtă vreme nu afectează interesele celuilalt.
În scurt timp, Hitler invada Polonia, declanşând al Doilea Razboi Mondial. Urmarea directă a pactului, pentru România, a fost pierderea Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a ţinutului Herţa, în 1940.
Publicarea de către guvernul rus a protocolului secret al pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnarea acestuia, a sporit diviziunile între ruşii care cred că URSS nu avea la acea vreme altă alternativă decât să încheie acest pact cu Germania nazistă şi cei care consideră că el i-a dat aripi lui Hitler să invadeze Polonia şi să declanşeze al Doilea Război Mondial, relatează agenţia EFE într-o corespondenţă transmisă joi, potrivit G4Media.ro.
„Chiar în ziua de azi, tot ce se întâmplă în Ucraina şi în Polonia sunt ecouri ale acelui eveniment istoric, care încă nu a fost lămurit, nici explicat, nici nu a primit o apreciere istorică definitivă”, afirmă Grigori Iavlinski, liderul liberal rus.
Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret, guvernul rus a decis să-l publice şi să fie expus de Arhiva Federală odată cu împlinirea a 80 de ani de la semnarea lui la Moscova pe 23 august 1939.
Poți citi aici continuarea articolului.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Foto: caleaeuropeana.ro
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!