6,4 milioane de austrieci care au împlinit vârsta de 16 ani sunt chemați astăzi la urne pentru a desemna structura viitorului Parlament federal, într-o rundă electorală anticipată provocată de un scandal de corupție ce a dus, în primăvară, la destrămarea coaliției și la căderea Guvernului. Fostul premier, Sebastian Kurz, este creditat cu prima șansă pentru formarea noului executiv. Necunoscută este formula parlamentară care va susține viitorul Cabinet.
Zece ore sunt deschise secțiile de votare, în condițiile în care un milion de austrieci, aproape 20% din electorat, a decis să voteze prin corespondență.
Motivul pentru care au fost chemați la urne este așa-zisa „Afacere Ibiza”. Vicepremierul Heinz-Christian Strache, șeful partenerului minor din coaliția de guvernământ, a negociat cu o presupusă moștenitoare a unui oligarh rus sponsorizarea Partidului Libertății, de extremă-dreapta, în schimbul unor viitoare avantaje economice.
În săptămâna dinaintea alegerilor, sondajele creditau Partidul Popular, al fostului premier Sebastian Kurz, cu 34% din intențiile de vot, detașat față de socialiști, 22%, și de extrema-dreaptă, 20 de procente.
În total, sunt opt partide și liste elctorale înscrise în cursa pentru mandatele parlamentare. Marea dilemă nu este cum vor alege austriecii, adevărata necunoscută este alături de cine va alege Kurz să guverneze.
Primele estimări vor fi făcute publice la puțin timp după ora 18:00, ora României, dar rezultatele finale nu vor fi cunoscute înainte de joi.
20 de milioane de euro au costat aceste alegeri anticipate, aproximativ 2,2 euro pentru fiecare austriac.
Dreptul de vot al austriecilor se exercită de la 16 ani, iar școlile fac simulări electorale cu elevii. Interesant este și rezultatul acestor exerciții de democrație: tinerii ar vota în proporție de peste 90% cu ecologiștii.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!