Copiii nu sunt de acord ca părinții să posteze poze cu ei, în mediul online, fără să le ceară acordul. O arată un studiu realizat de platforma Digital Lives, pe tema fenomenului denumit „sharenting”.
Tinerii sunt nemulțumiți pentru că ajung să fie expuși în moduri cu care nu se identifică.
- „E vorba de cum doresc eu să fiu afișat pe social media. Mă supăr și pe prieteni, d-apăi pe părinți...”
- „Mai pune mama poze cu mine, nu mă deranjează, dar să îmi ceară voie și să fie o poză cu care suntem amândouă de acord”.
- „Pe internet, te poate găsi oricine și poate la un moment dat ai să regreți că chiar și mama ta sau tatăl tău au postat o poză într-o ipostază pe care tu nu ai dorit-o”.
Nici psihologii nu văd cu ochi buni acest fenomen. Ei spun că părinții nu ar trebui să construiască identitatea online a copiilor.
Admirația față de propria progenitură ne determină pur și simplu, sub domeniul încântării, să ne dorim foarte mult să împărtășim. Copilul se bucură indirect de o identitate online prestabilită sau construită de părinte. În momentul în care nu este consultat, dar totuși este parte integrantă din activitatea de împărtășire în spațiul online a imaginii lui, copilul dezvoltă atât obișnuința, cât și dreptul de a-și putea expune, la rândul lui, propriile lui poze, explică Jeni Chiriac.
Iar polițiștii atrag atenția asupra riscurilor la care sunt expuși copiii, în aceste condiții: ar putea fi abordați de persoane necunoscute, de pe conturi false. Peste 600 de dosare penale privind combaterea pornografiei infantile au fost înregistrate, la nivel național, în perioada 2016-2018.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!