După un an, 20% dintre cei infectați cu coronavirus nu și-au recuperat gustul și mirosul. Mai mulți medici italieni au pus pe picioare centre de reabilitare pentru a le reda oamenilor plăcerea mâncării și a mirosurilor.
Paolo Boscolo Rizzo, profesor de rinologie la Universitatea din Trieste, s-a concentrat, de la începutul pandemiei, asupra pierderii mirosului și gustului de către pacienții cu COVID-19. Acum, participă la un proiect de reabilitare pentru pacienții care încă se luptă să găsească plăcerea mâncării sau riscă să dea foc bucătăriilor deoarece nu simt mirosul de ars, scrie La Repubblica.
În unele cazuri au simțurile distorsionate. De exemplu, încurcă mirosurile plăcute și cele neplăcute, spun despre cafea că miroase a gunoi, explică Paolo Boscolo Rizzo.
Reabilitarea se bazează pe stimularea olfactivă, adaugă Arianna Di Stadio, profesor de neuroștiințe la Universitatea din Perugia.
Inițiativa a pornit din spitalul Fano, regiunea Marche, și a fost extinsă în alte centre italiene.
Pacienții încep cu un test olfactiv pentru a evalua daunele, apoi li se administrează esențe pentru a stimula sistemul nervos și a-l ajuta să se regenereze, spune Di Stadio.
Cercetătorii descriu rezultatele ca fiind promițătoare, dar nu suficiente pentru a fi publicate. Nici până acum nu s-a ajuns la o unanimitate în explicarea pierderii simptomelor precum mirosul sau gustul. Ceea ce se știe, explică Di Stadio, este că cele două simțuri se pierd întotdeauna împreună. Tulburarea ar fi mult mai răspândită decât se crede.
65-70% dintre cei infectați suferă de ea. Se crede că problema este mai frecventă în rândul persoanelor cu simptome COVID-19 ușoare, dar ar putea fi o impresie greșită, deoarece cei cu simptome severe și incapabili să respire nu observă cu siguranță lipsa mirosurilor, afirmă Paolo Boscolo Rizzo.
Dacă italienii diagnosticați cu coronavirus sunt de peste 4 milioane și 20% nu au rezolvat problema, înseamnă că sute de mii de oameni nu se pot bucura de o cafea bună dimineața.
Sunt cei care încetează să mai mănânce și să gătească. Mulți declară că se simt frustrați, pentru că ceilalți nu îi înțeleg, sistemul de sănătate nu acordă prea multă importanță acestor simptome. Puțină empatie din partea noastră, a medicilor, este uneori de mare ajutor, mai spune Paolo Boscolo Rizzo.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!