Sindicaliștii din industria alimentară condamnă decizia Guvernului de a introduce de la 1 septembrie acciza pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr. Deși motivația e că ar contribui la îmbunătățirea sănătății populației, în realitate, spun cei de la Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară, măsura ascunde disperarea Guvernului PSD-ALDE de a scoate bani din piatră seacă pentru a astupa golurile bugetare.
În România acciza pe vinuri liniștite (neșampanizate) este de 0 lei/hectolitru, acciza pe bere este de 3,40 lei/hl și 1,88 lei/hl (pentru micii producători).
De la 1 septembrie, acciza introdusă pentru sucuri este de 100 lei/hl și 80 lei/hl. Prin această măsură „gândită” de „specialiștii” puterii, ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, descurajează consumul de sucuri și îl încurajează pe cel de alcool, gândind că alcoolul este mult mai sănătos.
Stabilirea valorilor de 100 lei/hl și, respectiv, 80 lei/hl este absolut arbitrară, spun cei de la Federație. Expunerea de motive care însoțește proiectul de Ordonanță nu face nicio referire la acest aspect și nici nu este însoțită de un studiu de impact. În aceste condiții, vorbim despre o altă măsură luată de Guvern sub presiunea lipsurilor bugetare și, nicidecum, din grijă pentru sănătatea românilor, insistă sindicaliștii într-un comunicat remis Digi FM.
„Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca statele să combine taxarea, cu restricții de marketing pentru aceste produse, în special în ceea ce-i privește pe copii, și cu politici educaționale pentru a reduce supraconsumul de zahăr și a opri creșterea numărului de persoane care suferă de diabet. În schimb, pentru Guvernul României singura prioritate a fost doar impunerea „taxei pe suc”, deși celelalte două măsuri ar da rezultate mult mai bune în lupta împotriva diabetului”, se mai arată în document.
Guvernul României încurajează consumul de alcool la copii având în vedere că am ajuns să avem accize de 3,4 lei/hl la bere, de 0% la vinuri liniștite și de 100% la băuturi răcoritoare. Efectele noii măsuri gândite de Guvern vor fi catastrofale: producătorii de sucuri pot pleca din România și mii de locuri de muncă vor fi lichidate. Industria alimentară este în pericol din cauza dorinței nesăbuite a Guvernului de a încasa mai mulți bani. Vorbim despre o măsură aberantă care va duce la scumpirea unei categorii de produse și va creste procentul consumului de alimente din import, a declarat președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.
Taxarea produselor alimentare și a băuturilor răcoritoare în numele obezității sau a altor boli netransmisibile nu este o idee nouă. Zeci de state au experimentat astfel de impozite de-a lungul anilor, permițând economiștilor să le studieze impactul. Rezultatele au arătat, în mod constant, că cererea de băuturi dulci, gustări și alimente grase este constantă, ceea ce a făcut ca multe țări să renunțe rapid la această taxă.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!