Premierul Republicii Moldova anunță startul programului de reeducare a șoferilor prinși băuți la volan. Programul va dura trei luni, timp în care participanţii vor mai merge şi în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere şi vor prticipa la diverse instruiri privind riscurile consumului de băuturi spirtoase. Şase bărbaţi care vor să-şi recapete permisul auto au fost la morga din Chişinău, unde au participat la procesul de autopsie şi chiar au spălat cadavrele, dar şi locurile de păstrare a acestora.
„A fost dat startul programului de reeducare a șoferilor prinși băuți la volan. Acesta va dura trei luni, timp în care conducătorii auto reținuți în stare de ebrietate vor mai merge la morgă, în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere și vor lua parte la instruiri privind riscurile consumului de băuturi spirtoase. Programul costă 4 mii de lei, bani achitați de șoferi, și este parte a pachetul de legi anti-alcool, aprobat de Guvern. Sunt sigur că prin aceste acțiuni vom stopa consumul de alcool la volan și vom aduce mai multă siguranță pe drumurile din țară.”, a scris Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, pe Facebook.
„Va fi un impact psihologic foarte mare pentru că nu toţi rezistă. Numai mirosul şi vederea cadavrului şi deja este impact psihologic asupra persoanei", a precizat Valeriu Savciuc, directorul Centrului de Medicină Legală, potrivit publika.md.
„Pentru a ajunge, a disciplina aceşti subiecţi este nevoie de un impact maxim, pentru ca aceştia să 'resoacializeze', să devină mult mai disciplinaţi şi în trafic. Pentru a conştientiza, care este problema. Cum au ajuns în această situaţie şi pentru a nu repeta", a declarat Andrei Iavorschi, şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune, conform publika.md.
Programul durează până la trei luni şi costă patru mii de lei, bani achitaţi de şoferi. Acesta prevede 12 sesiuni. Trei sunt individuale, iar nouă - de grup, printre care o vizită la spital, unde vor acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere. În prezent, 24 de persoane participă la program.
Noul model de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat anul trecut de Guvern.
Potrivit documentului, cei care urcă la volan în stare de ebrietate, rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. În cazul în care instanţa supsendă carnetul, aceştia îşi pot recupera permisul numai după ce trec programul. Cei cărora li se anulează permisul, pe lângă program, mai trebuie să susţină din nou şi examenele auto.
Sursa: publika.md
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!