Peste 50% dintre români consideră că au fost expuși unor știri false sau dezinformări, în ultimele luni. 52,6% consideră că posturile TV sunt canalele de informare cele mai expuse la fake news, arată o cercetare realizată de INSCOP și citată de Agerpres.
Întrebați în ce măsură consideră că au fost expuși în ultimele luni unor știri false sau dezinformări pe diverse canale (TV, site-uri de știri, Facebook), 50,1% au răspuns afirmativ (25,7% în foarte mare măsuri, iar 24,4% în mare măsură), în timp ce 45,6% au răspuns negativ (19,3% în mică măsură, iar 26,3% în foarte mică măsură sau deloc).
În ce privește canalele de informare cele mai expuse la dezinformări și propagarea de știri false, 52,6% au indicat posturile TV; 34,9% rețelele sociale (Facebook, Instagram, Tik Tok); 4,4% ziarele și revistele; 2,3% posturile radio.
Singura categorie de vârstă care a apreciat că rețelele sociale sunt cele mai expuse la dezinformări au fost tinerii din categoria 18-29 de ani. Celelalte categorii de vârstă au indicat în primul rând posturile TV, procentul cel mai mare înregistrându-se la grupa de vârstă de peste 60 de ani. În ce privește nivelul de educație, doar cei cu educație superioară au apreciat că rețelele sociale sunt mai expuse la propagarea de știri false.
74,4% dintre respondenți au apreciat că opțiunile de vot ale românilor sunt afectate în proporție de 74,4% de dezinformare și știri false.
În ce privește țările sau organizațiile care susțin propaganda și răspândesc știri false: 25,2% au indicat Rusia, 13,8% - Uniunea Europeană, 12,2% - China, 8% - Ungaria, 7,9% - SUA, 3,5% - Germania.
72,7% au fost de părere că România mai trebuie să recupereze în multe domenii față de statele din Occident, dar cultural este superioară celor mai multe dintre ele.
Sondajul de opinie „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” - Partea a II-a a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.
Datele au fost culese în perioada 1-15 iunie prin intervievarea telefonică a 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±2.95%, la un grad de încredere de 95%.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!