Acum la Digi FM KARDINAL OFFISHALL FT. AKON - Dangerous

Sondaj: Unul din 2 români are încredere în serul de la Pfizer/BioNTech și s-ar vaccina și în caravane mobile

Vaccin, imunizare, injecție, seringă, ser
Foto: Captură video Digi24

Peste 90% dintre români au auzit de campania de vaccinare începută în toate țările UE, inclusiv în România, iar aproape 70 la sută cred că implicarea Bisericii și Armatei este o idee bună. Unul din 2 români de declară de acord cu administrarea vaccinurilor în afara unităților sanitare. 

Potrivit sondajului „Percepția publică asupra vaccinării. Încrederea românilor în vaccinarea anti COVID19”, 92.6% dintre români au auzit de campania de vaccinare a populației împotriva Covid-19 începută de țările Uniunii Europene, inclusiv România, la finalul lunii decembrie. Sondajul a fost realizat de către INSCOP Research și Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare in Comunicare si Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca la comanda think-tankului STRATEGIC Thinking Group – Asociația Grupul de Gândire Strategică. Alți 7,2% dintre românii chestionați nu au auzit de această campanie, iar 0,3% nu știu sau răspund.

Despre implicarea Uniunii Europene în achiziția de vaccinuri, 73,2% dintre participanții la sondaj au o părere bună, iar 22,5% au o părere proastă. Ponderea non-răspunsurilor este 4,3%.

În ceea ce privește analiza socio-demografică, românii sub 45 de ani, cei cu un nivel de educație scăzut, cei inactivi, cei fără venit sau cu un venit redus tind să aibă într-o măsură mai mare decât celelalte categorii socio-demografice o părere proastă despre decizia UE de a negocia și achiziționa vaccinurile anti-COVID-19 pentru toate statele membre ale Uniunii.

Despre pregătirea campaniei naționale de vaccinare, 56,6% dintre participanții la sondaj sunt de părere că până acum campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 a fost pregătită foarte bine sau bine, 39,3% că a fost pregătită prost sau foarte prost. Nu știu sau nu răspund reprezintă 4,1%. Și aici, analiza socio-demografică arată că cei care apreciază că până acum campania a fost pregătită bine sau foarte bine sunt în special persoanele peste 60 de ani, respondenții cu studii superioare, inactivii pasivi, cei care nu au cont pe rețele sociale și respondenții care câștigă peste 3.000 de lei.

Despre implicarea Armatei și a Bisericii în campania de vaccinare, două treimi dintre respondenți (66%) cred că implicarea Armatei în derularea campaniei naționale de vaccinare este o idee foarte bună sau bună. Doar 30% consideră implicarea instituției drept o ideea proastă sau foarte proastă, iar 4% nu știu sau nu răspund. Analiza socio-demografică arată că respondenții peste 60 de ani, cei inactivi pasivi și persoanele cu studii superioare apreciază implicarea Armatei în derularea campaniei de vaccinare drept o idee bună și foarte bună într-o proporție mai ridicată decât restul categoriilor socio-demografice. Sunt de părere contrarie în special tinerii între 18 și 29 de ani, cei inactivi potențial activi și respondenții fără venit.

49,8% dintre respondenți sunt de părere că Biserica, indiferent de confesiune, ar trebui să sprijine campania de vaccinare, în timp ce 46,3% se opun acestei idei, iar 4% nu știu sau răspund. Sunt de părere că Biserica, indiferent de confesiune, nu ar trebui să sprijine campania de vaccinare în special locuitorii din regiunea Centru și respondenții între 18 și 29 de ani, respectiv cei cu vârsta între 30 și 44 de ani.

Ăeste 85%, respectiv 85,8% dintre români sunt de acord cu ordinea categoriilor de persoane prioritare la vaccinare stabilită în cadrul strategiei naționale. 11,6% își exprimă dezacordul față de ierarhia stabilită de autorități. Procentul non-răspunsurilor este 2,6%. Analiza socio-demografică arată că respondenții peste 60 de ani și cei din urbanul mare sunt de acord într-o proporție mai ridicată decât restul cu ordinea categoriilor de persoane prioritare la vaccinare.

Despre informațiile pe tema vaccinurilor și a vaccinării oferite de autorități până acum, 32,6% dintre respondenți apreciază că acestea sunt utile și suficiente, 49,5% că sunt utile, dar insuficiente, iar 15,1% că sunt inutile. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 2,8%. Distribuția opiniilor populației este clară și indică în mod necesar o densitate și o diversitate mai mare a informațiilor oficiale despre vaccinurile anti-COVID-19 și vaccinare. Sunt de părere că informațiile legate de vaccinul anti-COVID-19 și campania națională de vaccinare oferite de autorități până acum sunt utile și suficiente în special respondenții care lucrează la stat. Consideră că informațiile legate de vaccinul anti-COVID-19 și campania națională de vaccinare oferite de autorități până acum sunt utile, dar insuficiente mai ales persoanele care au studii superioare, cele care locuiesc în urbanul mare și respondenții care câștigă peste 3.000 de lei. Persoanele care au studii primare și respondenții fără venit consideră într-un procent mai ridicat că informațiile legate de vaccinul anti-Covid și campania națională de vaccinare oferite de autorități până acum sunt inutile.

Despre administrarea vaccinurilor în locații din afara unităților sanitare, 53% dintre cei chestionați declară că au încredere inclusiv în caravane mobile, în timp ce 45,3% își exprimă neîncrederea în administrarea vaccinului în astfel de locații, iar 1,8% nu știu sau nu răspund. Au încredere în administrarea vaccinului în locații în afara unităților sanitare mai ales respondenții cu vârsta între 45 și 59 de ani, cei cu studii superioare, respondenții care locuiesc în regiunea București-Ilfov și cei care câștigă peste 3.000 de lei. Nu au încredere în administrarea vaccinului în locații în afara unităților sanitare mai ales respondenții cu vârsta până în 29 de ani, respondenții inactivi potențiali activi și persoanele fără venit.

Dintre diversele formulele de vaccin deja avizate pentru utilizare sau aflate în fazele finale de avizare, românii au cea mai mare încredere în cel dezvoltat de Pfizer/BioNTech. Astfel, 51,6% dintre români declară că au multă și foarte multă încredere în vaccinul Pfizer/BioNTech (SUA – Germania), în timp ce 33,6% declară că puțină și foarte puțină încredere, iar 9,2% că nu au auzit de acest vaccin. Nu știu sau răspund reprezintă 5,6%. Au multă și foarte multă încredere în vaccinul Pfizer/BioNTech mai ales respondenții cu vârsta peste 60 de ani, cei cu studii superioare. În vaccinul Moderna au încredere multă și foarte multă 44,1% dintre respondenți, în timp ce 38,6% declară că au puțină și foarte puțină încredere, iar 11,6% că nu au auzit de acest vaccin. 5,7% nu știu sau răspund. Au multă și foarte multă încredere în vaccinul produs de Moderna mai ales respondenții care au vârsta peste 60 de ani, cei care locuiesc în regiunea Centru, respondenții care câștigă peste 2000 de lei pe lună, respondenții cu studii superioare.

Au încredere multă și foarte multă în vaccinul Oxford- AstraZeneca 38,5% dintre respondenți, în timp ce 35,7% declară că au puțină și foarte puțină încredere, iar 17,3% că nu au auzit de acest vaccin. 8,5% nu știu sau nu răspund. Au multă și foarte multă încredere în vaccinul produs de Oxford – AstraZeneca mai ales respondenții care locuiesc în regiunea Centru, respondenții care câștigă peste 3.000 de lei, cei cu studii superioare.

În vaccinurile dezvoltate de China au încredere multă și foarte multă 17,8% dintre respondenți, în timp ce 58,7% declară că au puțină și foarte puțină încredere, iar 16,4% că nu au auzit de aceste vaccinuri. Ponderea non-răspunsurilor în acest caz este de 7,1%. În rândul categoriei respondenților cu vârsta între 30 și 44 de ani se înregistrează procente mai ridicate ale celor care au puțină și foarte puțină încredere în vaccinurile dezvoltate de China. 17,7% dintre români declară că au multă și foarte multă încredere în vaccinul Sputnik (Rusia), în timp ce 55,2% declară că au puțină și foarte puțină încredere, iar 19% că nu au auzit de acest vaccin. 8,1% este ponderea non-răspunsurilor. Au puțină și foarte puțină încredere în vaccinul Sputnik mai ales respondenții din categoria de vârsta între 30 și 44 de ani, locuitorii din regiunea Centru și respondenții care câștigă sub 1.000 de lei lunar.

În cazul în care datele epidemiologice vor indica nevoia unei vaccinări sezoniere anti-COVID-19 (la fel ca în cazul vaccinării pentru virusul gripal), 57,6% dintre cei intervievați ar fi dispuși să se vaccineze anual, 37,2% nu ar fi dispuși, iar 5,2% nu știu sau nu răspund. Persoanele peste 60 de ani, inactivii pasivi și persoanele cu un venit luna peste 3.000 de lei declară într-un procent mai ridicat că ar fi dispuse să se vaccineze anual. De părere contrarie sunt în special respondenții fără venit.

75,7% dintre români spun că nu au primit niciodată recomandări privind vaccinarea de la medicul de familie sau de la medicul specialist, 11,6% că au primit o singură dată astfel de recomandări, iar 12,3% de mai multe ori. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 0,4% din totalul eșantionului. Declară că nu au primit niciodată recomandări privind vaccinarea de la medicul de familie în special respondenții din categoria celor fără venit.

Sondajul de opinie, realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie 2021, reprezintă o evaluare independentă sintetică a opiniilor românilor cu privire la vaccinarea anti-COVID 19.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Lucian Mîndruta sezon 2 - 2024
Lucian Mîndruță – 16 decembrie 2024
780x440
Oana Zamfir și Vlad Craioveanu, sezon nou din 6 ianuarie la Digi FM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Mix Maraton de Revelion la Digi FM - Că să intri cu noroc în 2025!
The Rock Restaurant on Zanzibar's Paje Beach
Unul dintre cele mai fascinante restaurante din lume. Cum se poate...
Pe aceeași temă
Image,Of,Floating,Macro,Covid-19,Cells,Over,Doctor,Taking,Sample
Un nou studiu dezvăluie speciile de animale cel mai probabil implicate în declanşarea...
trump, kamala
Harris şi Trump, la egalitate în ultima parte a cursei prezidenţiale din 2024, arată un sondaj
maia sandu facebook
Maia Sandu are Covid-19. Şefa statului nu va participa la evenimentele dedicate Zilei...
Adam Peaty/ Profimedia
Britanicul Adam Peaty, testat pozitiv cu Covid-19 a doua zi după ce a câştigat medalia de...
Te-ar putea interesa și
Jocurile Olimpice/ Shutterstock
Un caz de Covid a fost detectat în rândul delegaţiei australiene la Jocurile Olimpice
Inscription,Covid-19,On,White,Background.,World,Health,Organization,Who,Introduced
Covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021, arată OMS...
AstraZeneca/ Profimedia
AstraZeneca retrage vaccinul Covid la nivel global. Compania se confruntă cu un proces din...
Clotilde Armand / Foto: Facebook
Clotilde Armand a publicat un sondaj care arată că 37% dintre respondenţi ar vota cu ea...
Partenerii noștri
Digi24 Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia de anulare a alegerilor prezidențiale
Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia de anulare a alegerilor...
DigiSport Florin Tănase dă lovitura! Urmează să încaseze milioane de euro
Florin Tănase dă lovitura! Urmează să încaseze milioane de euro
PeRoz Partnerul lui Jocelyn Wildenstein, după moartea acesteia: „Este extrem de trist, a murit subit, în somn!” Care ar fi cauza decesului
Partnerul lui Jocelyn Wildenstein, după moartea acesteia: „Este extrem de...
Film Now Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din cauza credințelor sale creștine și politice
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe...
Digi World Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de ştiinţă
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile...
ProFM Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era prioritatea mea”
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ion Țiriac/ Profimedia
Ion Țiriac, pierdere de peste două milioane de euro: „Mă uit în oglindă și...
Ultimele știri din matinal
florin negrutiu alegeri
Florin Negruțiu: Clasa politică zboară cu jetul, dar țara e pe marginea prăpastiei
paleologu012
Theodor Paleologu: România e o democrație originală și vulnerabilă. Avem nevoie de terapie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
Ultimele știri
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 04 Dec 2024
Premierul Ciolacu: „Integrarea totală a României în Schengen va aduce economiei impulsul masiv...
Atac in New Orleans
FBI, noi precizări despre atacatorul din New Orleans. A acţionat singur şi nu există „nicio...
Tinotenda Pudu
Un băiat de opt ani a supravieţuit cinci zile într-un parc de vânătoare populat cu lei
Cristian Păun
Profesor de economie: „Taxa pe stâlp este una dintre cele mai nocive. E mai nocivă decât...