Spitalul Victor Babeș din Capitală este una dintre unitățile sanitare atacate de hackeri. Nu este singurul caz, a spus ministrul Sănătății. Sorina Pintea a declarat că, în cazul infectării sistemului informatic al unui spital, se pot pierde datele legate de pacienți, dar și cele legate de salarizarea personalului. Un atac asupra mai multor unități sanitare a fost raportat la Ministerul Sănătății.
„Este sigur că voi face plângere la DIICOT", a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătătții, după atacul cibernetic din cinci clinici din Capitală.
Ministrul spune că situații similare au fost și în trecut. „Ultimul exemplu este Spitalul din Cluj, care a pierdut toate documentele referitoare la pacienții aflați în spitale".
Sorina Pintea spune că un astfel de atac duce la îngreunarea eliberării rețetelor, a internărilor și externărilor.
„În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital din Maramureș, Sighetu Marmatiei, s-au identificat hackerii respectivi, erau din altă țară, s-a plătit suma de 10.000 de euro", a exemplificat Pintea.
Întrebată dacă există o modalitate legală de a plăti aceste sume, ministrul Sănătății a spus: „există modalități legale. S-a luat legătura cu Curtea de Conturi. 10.000 de euro sunt nimic față de datele stocate acolo".
Și la acea dată reprezentanții clinicii vizate au depus plângere la DIICOT.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!