Acum la Digi FM THE URS - Pamantul

Finala EURO 2024: Spania-Anglia. Mesajele transmise de Southgate și Luis de la Fuente înainte de meci

antrenori
Gareth Southgate, Luis de la Fuente. Profimedia

Spania şi Anglia se vor înfrunta în finala Campionatului European de fotbal - EURO 2024, duminică, pe Olympiastadion din Berlin, de la ora 22:00.

Gareth Southgate: "Eu nu cred în basme"

Selecţionerul echipei Angliei, Gareth Southgate, a vorbit despre "absenţa fricii" jucătorilor săi înaintea finalei Campionatului European de fotbal - EURO 2024, relatează AFP, transmite Agerpres.

"Eu nu cred în basme, dar cred în visuri. Noi avem mari visuri, noi am simţit nevoile şi importanţa acestor lucruri, dar trebuie să facem tot ce se poate ca să le îndeplinim", a spus selecţionerul vicecampioanei europene la conferinţa de presă de dinaintea finalei.

"Destinul, parcursul pe care l-am avut, golurile pe final de meci, penalty-urile, toate acestea nu înseamnă neapărat că este momentul nostru. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca visurile noastre să se realizeze (duminică) şi trebuie să jucăm la nivelul care trebuie pentru a reuşi. Desigur, ar fi o poveste minunată, dar asta stă în mâinile noastre", a adăugat Southgate.

"Duminică, eu nu mă voi teme de ce s-ar putea întâmpla după tot ce am trăit (în fotbal)", a mai precizat fostul internaţional englez, numit selecţioner în 2016.

"Îmi doresc ca jucătorii mei să nu simtă frică, vreau să dea tot ce au mai bun din ei pentru că, orice s-ar întâmpla, noi suntem cu adevărat puternici în calitate de grup şi ne susţinem unii pe alţii. Am spus mai pe la începutul turneului că dacă nu avem teamă că pierdem, noi vom avea mult mai multe şanse să câştigăm", a conchis el.

Euro 2024: Before the final between Spain and England

Luis de la Fuente: "Spania vrea să scrie istorie"

Spania vrea "să scrie istorie" prin câştigarea competiţiei pentru a patra oară, a afirmat selecţionerul Luis de la Fuente înaintea finalei cu Anglia de la EURO 2024 din Germania, adăugând însă că echipa sa nu "este favorită" înaintea partidei.

Întrebat la conferinţa de presă despre posibilitatea de a imita "generaţia de aur" a Spaniei, câştigătoare la EURO 2008 şi 2012, precum şi la Cupa Mondială din 2010, de la Fuente a precizat că are deja "o generaţie strălucită", capabilă "să scrie istorie" duminică.

"Noi am făcut deja asta ajungând aici, continuând creşterea noastră. Dar asta nu înseamnă că putem câştiga întotdeauna. Însă această impresie colectivă, acest progres, sunt peste orice rezultat", a adăugat el.

"Trebuie să fim mândri de tot ce am făcut. Pentru că avem un mare prezent şi un mare viitor. Şi să vezi o ţară angajată în spatele acestei echipe, indiferent de rezultat, este un lucru extraordinar. Suntem emoţionaţi să vedem o ţară cu atât de multă speranţă, afecţiune, armonie şi unitate, aşa cum nu am mai văzut de mult", a mai spus selecţionerul spaniol.

"Noi suntem pregătiţi să luptăm pentru victorie şi trebuie să rămânem fideli ideii noastre de joc", a conchis de la Fuente.

spania (5)

Euro 2024. Cifre și recorduri

Acest derby continental încheie un turneu spectaculos găzduit de Germania, la care România a atins optimile de finală, după o victorie superbă cu Ucraina (3-0), eşec cu Belgia (0-2), egal cu Slovacia (1-1), toate în grupă, şi o înfrângere fără drept de apel în faţa Olandei (0-3), în optimi.

Arbitrul român Istvan Kovacs a condus un singur meci, Cehia - Turcia (1-2), stabilind un record de cartonaşe la acest turneu.

Italia, deţinătoare trofeului, a fost marea dezamăgire a competiţiei, fiind eliminată în optimi de Elveţia, iar Belgia, Croaţia, Serbia, Polonia, Ucraina nu s-au ridicat nici ele la nivelul aşteptat. Revelaţiile au fost debutanta Georgia şi Turcia.

Spania, care a obţinut victorii pe linie la acest turneu final, va încerca să devină prima echipă care cucereşte patru titluri europene.

''La Roja'' este singura echipă care a câştigat două titluri consecutive la EURO, având trei titluri în palmaresul său (1964, 2008, 2012) din tot atâtea finale jucate, după ce a învins URSS, Franţa şi Germania.

Anglia nu are încă un titlu continental, dar se află la a doua finală consecutivă, după ce a pierdut-o pe cea precedentă, în 2021, chiar la Londra, în faţa Italiei, la loviturile de departajare.

Până în finala de la Berlin, Spania a obţinut victorii cu Croaţia (3-0), Italia (1-0) şi Albania (1-0), în grupă, a învins Georgia (4-1) în optimi, Germania (2-1, după prelungiri) în sferturi şi Franţa (2-1) în semifinale.

Adolescentul spaniol Lamine Yamal a scris istorie devenind cel mai tânăr jucător care a jucat la EURO, în meciul cu Croaţia (3-0), la 16 ani şi 338 de zile. Apoi a devenit cel mai tânăr marcator într-o semifinală, 24 de zile mai târziu. Yamal a împlinit 17 ani sâmbătă.

Fussball, Europameisterschaft, EURO 2024, Halbfinale, Allianz Arena München: Spanien - Frankreich 2:1; Lamine Yamal (SPA

Selecţionata ''Three Lions'' a încheiat grupa cu o victorie (1-0 cu Serbia) şi două egaluri, 1-1 cu Danemarca şi 0-0 cu Slovenia, iar apoi a eliminat trei echipe după ce a fost condusă, 2-1 după prelungiri cu Slovacia, în optimi, 1-1 după prelungiri şi 5-3 la loviturile de departajare cu Elveţia, în sferturi, 2-1 cu Olanda, în semifinale.

Gareth Southgate a devenit al treilea antrenor care atinge două finale de EURO, după germanii Helmut Schoen şi Berti Vogts. Tehnicianul s-a calificat în finala de la Berlin fără a fi pierdut vreunul din cele 13 meciuri ale sale la EURO (8 victorii, 5 egaluri) ca antrenor (excluzând loviturile de departajare) - cea mai lungă serie pentru un antrenor din istoria EURO.

Francezul Francois Letexier a fost desemnat arbitrul finalei. Letexier va fi asistat de compatrioţii săi Cyril Mugnier şi Mehdi Rahmouni, în timp ce conaţionalii Jerome Brisard şi Willy Delajod vor fi responsabili cu arbitrajul video (VAR).

Al patrulea oficial va fi polonezul Szymon Marciniak, iar arbitru asistent de rezervă compatriotul Tomasz Listkiewicz.

Suportul VAR va fi asigurat de italianul Massimiliano Irrati.

În vârstă de 35 de ani şi arbitru internaţional din 2017, Francois Letexier a arbitrat la 65 de partide oficiale ale UEFA, între care Supercupa Europei din 2023, a condus la EURO 2024 trei meciuri din grupe (Spania - Georgia, Danemarca - Serbia şi Croaţia - Albania). De asemenea, el a fost desemnat al patrulea arbitru la meciul de deschidere al turneului, dintre Germania şi Scoţia.

În lotul Spaniei revin, după suspendări, fundaşii Dani Carvajal şi Robin Le Normand, nu însă şi Pedri, accidentat grav de Kroos în sferturile de finală.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Iunie 2024
Sezon nou toamnă 2024
Din 9 septembrie, programele preferate revin în grila de toamnă Digi...
Vreme octombrie/ Shutterstock
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea...
Allan Lichtman/ Profimedia
Kamala Harris va câştiga alegerile, prezice istoricul Allan Lichtman...
Pe aceeași temă
Un curier român la Amazon a fost ucis de hoți în timp ce livra colete în Anglia/ Foto: Facebook
Un curier român la Amazon a fost ucis de hoți în timp ce livra colete în Anglia. A rămas...
Santa,Barbara,Castle,With,Alicante,Panorama,Aerial,View,,Alicante,,Spain
Coadă la apă îmbuteliată, în Costa Blanca. Regiunea spaniolă, afectată de secetă
Poliție Anglia/ Shutterstock
Atac cu cuţitul în Anglia. Un tânăr în vârstă de 17 ani este acuzat de uciderea a trei fete
Booking.com
Amendă de 413,2 milioane de euro pentru Booking.com, care a abuzat de poziţia sa dominantă, în...
Te-ar putea interesa și
Southport incident
Doi copii au fost ucişi în atacul cu cuţitul din Southport, anunţă poliţia britanică. În...
Handcuffs,And,Wooden,Gavel.,Crime,And,Violence,Concept.
Un român, arestat în Spania după ce a încercat să răpească doi milionari ruși din parcarea...
Eva Longoria
Eva Longoria, în costum de baie alb, pe plajele din Marbella. A renunțat la viața din Los...
UEFA Euro 2024, day 31, Final, Spain - England
Lamine Yamal a fost susținut de iubită la finala EURO 2024. Imaginile cu cei doi tineri au...
Partenerii noștri
Digi24 Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025. Anul viitor, cele două sărbători vor fi în aceeași zi
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025. Anul viitor, cele două...
DigiSport Vestea pe care Mircea Lucescu nu voia să o audă înainte de România - Lituania
Vestea pe care Mircea Lucescu nu voia să o audă înainte de România...
PeRoz Cum și-a dat seama o femeie că soțul ei o înșală. Detaliul care i-a scăpat acestuia când i-a trimis o fotografie soției sale
Cum și-a dat seama o femeie că soțul ei o înșală. Detaliul care i-a scăpat...
Film Now Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui de 1 și 3 ani!
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat...
Digi World Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins "complet nepregătiți": "Ești expus toată noaptea"
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă...
Stirile Kanal D Orașul din România cu cel mai CURAT aer! Surprinzător cine e pe primul loc
Orașul din România cu cel mai CURAT aer! Surprinzător cine e pe primul loc
ProFM Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile astea din rufe"
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei...
Digi Life Un diamant de dimensiuni excepţionale, descoperit în Botswana
Un diamant de dimensiuni excepţionale, descoperit în Botswana
Ultimele știri din matinal
alice si ramon matinal de vacanta
Noul matinal de vacanță de la Digi FM cu Alice Tudor și Ramon Cotizo
comisarul-șef Octavian Dan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, și șeful serviciului Brigada Rutieră, Radu Gâtan,
Controversele Ordonanței Antidrog. Poliția explică la Digi FM noile reguli pentru șoferi: „De...
florin negrutiu 15 iulie 2024
Tentativa de asasinat a lui Donald Trump: Analiza lui Florin Negruțiu la Digi FM
Bucharest,,Romania,-,March,25,,2020:,Romanian,Road,Police,Officer
Noile modificări ale Codului Rutier explicate la Digi FM. Iată ce spune Inspectoratul General...
Ultimele știri
Echipa națională a Românei la meciul cu Kosovo/ Profimedia
ROMÂNIA a trecut pe aici! Tricolorii au lăsat vestiarul impecabil la Priştina, după meciul cu...
Poliție/ Shutterstock
Doi tineri de 18 şi 24 de ani, cercetaţi pentru că au falsificat adeverinţe medicale cu care...
Caroline Darian/ Profimedia
Procesul femeii drogate de soţ pentru a fi violată de necunoscuţi. Fiica cuplului a povestit...
marcel ciolacu
Ciolacu, glume pe seama faptului că el şi Geoană împart acelaşi bazin electoral în cursa...