Statul pe plajă la mare, la ștrand sau oriunde altundeva ne permit vremea și bugetul e una dintre cele mai plăcute activități pe timp de vară, însă razele solare au și efecte negative dacă nu suntem atenți la ceas. Un alt motiv de precauție maximă sunt alunițele de pe corp.
Alunițele nu sunt la fel de prietenoase cu razele solare precum ne-am imagina. Cele mai multe sunt inofensive, însă unele pot cauza probleme grave de sănătate. Monitorizarea lor este esențială pentru a ne asigura că nu avem parte de surprize neplăcute.
Medicul dermatolog Olga Simionescu explică la ce trebuie să avem grijă dacă iubim bronzul, dar și propria sănătate: Trebuie să aibă grijă la interacțiunea cu soarele, trebuie să nu se ardă. Tot răul și toată carcirogeneza rezultă din arsurile solare, pentru că celulele „înmagazinează răul”, unele intră în așa-numita „moarte celulară programată” dacă nu au pigment sau rămân stricate în epiderm dând naștere unor mutații.
Angela a trecut recent printr-o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei alunițe. Și în cazul ei, soarele a fost „vinovatul”.
Timp de 30 de ani nu le-am monitorizat. Am ajuns la dermatolog pentru că una dintre alunițe se rupsese și sângera. M-am speriat și am zis că trebuie să merg la un control. Mi-a controlat toate alunițele de pe corp. Asta era una mai problematică, era un carcinom apărut de la stat prea mult la soare, spune pacienta.
Recuperarea nu este deloc ușoară. Depinde mult de zona în care a fost alunița problematică și tipul operației, cu laser sau clasică.
Dacă se scoate cu laserul e de preferat ca această excizie să nu se facă vara și trebuie 30-45 de zile după intervenție să nu existe niciun fel de expunere la soare. Iar dacă se scoate prin excizie chirurgicală, vindecarea este de câteva luni.
Angela a optat pentru intervenția clasică. Medicii i-au spus că recuperarea în cazul ei poate dura până la 8 luni.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!