„Un nou focar în orașul x!”, „O nouă interdicție în țară y!”, „Stare de urgență!”, „Stare de Alertă”. Cu toții primim aceste informări și cu toții încercăm să le urmăm - unii mai mult, unii mai puțin - în ultima perioadă. Ce se întâmplă în afara României însă, acolo unde mulți dintre noi au prieteni și rude plecate de ani de zile - pentru că probabil că nu sunt singurul român care are 3 sferturi dintre prieteni plecați din țară și care ori le duce dorul, ori le duce grija acestora.
Ei bine, COVID-19 a schimbat balanța și în ultima perioadă le-am dus mai mult grija decât dorul, pentru că și lor le-a influențat virusul viața acolo unde trăiesc și de unde nu s-au grăbit să-și facă bagajul și să întoarcă în țară atunci când s-a dat alarma.
Vă las mai jos, comparativ, câteva întrebări cu răspunsuri din Singapore, Spania, Franța și Coreea de Sud.
Dana Nicula din Singapore, Dinu Popescu din Spania, Cristina Sarraille (fosta Toader) din Franța, Francesca Gagyi din UK și Andra Maria Stroe din Coreea de Sud ne ajută să înțelegem cum au primit țările lor virusul și cum au trebuit să-și adapteze viețile la noile reguli.
1. Care sunt exact măsurile luate în fiecare dintre țările în care sunteți?
Singapore:
A. Identificarea rapida a clusterelor/grupurilor de infectati si urmarirea/track-uirea persoanelor cu care acestia au intrat in contact, testarea acestora si dupa caz spitalizarea si tratarea celor infectati in izolare completa, dar si publicarea tuturor cazurilor (cei bolnavi sunt numerotati - nu numiti) si a modului de raspandire a virusului.
B.Impunerea masurii de auto izolare pentru toti cei veniti din zone de risc cum ar fi Korea de Sud sau China, dar si carantina vaselor comerciale/vaselor de croaziera
C. S-a asigurat un numar de masti medicale per familie(4, daca imi aduc aminte bine), inmanate gratuit dupa un program afisat in locatii accessibile publicului dar si echiparea cu dezinfectanti a multor spatii publice
D. Publicarea constanta a masurilor de prevenire a contactarii virusului (ziare/online tv etc)
E. Asigurarea publicului ca exista suficiente rezerve/stocuri de alimente si alte produse necesare traiului pentru evitarea “panic buying” - Si in Singapore a existat un moment de panica atunci cand nivelul de alerta DORSCON (Disease outbreak Response System Condition)a fost ridicat de la galben la oranj si lumea a dat buzna in magazine in incercarea de a se aproviziona
F. Ministry Of Manpower a recomandat ca oamenii sa muncesca “in schimburi” pentru a se evita aglomerarea in cladirile de birouri.
G. Verificarea temperaturii corporale la intrerea in cladiri de birouri, mall-uri, spitale, cladiri guvernamentale, aeroport etc.
Franța/ Paris:
Deja de la miezul noptii in seara asta (n.r. sambata), se inchid restaurantele si barurile in Franta. Deja de vineri stiam ca se inchid scolile si tot ce inseamna loc public. Orice eveniment peste 100 de oameni se interzice.
UK:
S-au recomandat cateva masuri. Sa se lucreze de acasa unde e posibil, sa se reduca interactiunea cu altii daca nu e absolut necesar, spalatul pe maini, dezinfectarea suprafetelor. Sfaturile standard care s-au dat peste tot. Scolile inca nu s-au inchis dar probabil urmeaza. Ieri inca era lume la piscina, gym, pub si restaurante. Inca nu stim ce s-a discutat in Cobra meeting, Doar ca au decis sa o mute pe regina de la Buckingham palace la Windsor. Auzisem ceva sapt trecuta ca intram in lockdown saptamana asta dar nu stiu sigur. Anunt daca se impun masuri drastice.
Weekendul asta s-a inchis metroul pentru dezinfectare. 2 sau 3 persoane din personalul London underground au fost testati pozitiv si acum se dezinfecteaza tot metroul.
Spania/ Madrid:
De ieri noapte (n.r. vineri 13 martie spre sambata 14 martie) s-au inchis in Spania, in Madrid si la nivel national, restaurante, terase, sali de sport, baruri, orice fel de centru sportiv si practic tot ce nu insemna super market, magazin alimentar (Fruteria) si farmacii.
Ai voie sa iesi din casa doar pentru stricta necesitate - se apeleaza la bunul simt al cetatenilor - ca se respecta, ca nu se respecta este alta treaba - Ieri am fost prin oras seara si incepuse sa fie destul de putina lume - unii purtau si masca. Sambata era deja foarte putina lume si foarte putin trafic. Lumea a facut cozi ieri la tigari, la tabaco si la supermarket - cozi enorme, pentru ultimele provizii, pentru ca au inteles ca urmeaza doua saptamani de Apocalipsa. A fost declarata „stare de alarma” incepand de sambata 14 martie. Ai voie sa te misti cu masina.
Coreea de Sud:
Nu s-a schimbat mai nimic in Coreea. Doar ca s-au inchis scolile. Toata lumea a ramas calma. Guvernul a informat pe toata lumea foarte bine. Ei au niste sisteme in Coreea. De exemplu, cand ajungi aici nu poti sa te duci sa-ti cumperi telefon. Numai cei care au viza pot. Telefonul e ca un buletin aici. Si ei informeaza f bine pe toata lumea prin SMS. De ex. Daca intr-o zi e poluare mai mare, ei trimit mesaje de alerta pe care le primeste toata lumea. Nu poti face nicio miscare, pentru ca ei stiu unde esti. De asta nici nu s-a raspandit virusul atat de mult in afara de secta aia, biserica aia.
Lumea lucreaza de la serviciu.
1*. Ce vi se întâmplă dacă nu le urmați întocmai.
Singapore:
Daca oamenii nu respecta carantina auto impusa (si se verifica constant asta de catre politisti) sunt pedepsiti fie cu amenzi, inchisoare sau pierderea dreptului de munca sau sedere (daca sunt straini)
In cazul in care temperatura corporala nu este in limite normale li se restrictioneaza accesul in cladiri si sunt redirectionati catre un control medical amanuntit/spital etc.
Franta/ Paris:
Pai va trebui sa lucram de acasa. Firma mea ne permite sa venim la munca dar ne si ofera sa lucram de acasa.
Spania/ Madrid:
Daca nu respecta nu stiu de amenda, dar te poate opri politia, pentru ca e foarte multa politie pe strazi. In principiu nu se penalizeaza faptul ca iesi pe strada- deocamdata. In general, oamenii se supun legii. Inteleg situatia. E o situatie nemaivazuta. Madridul e de nerecunoscut.
2. Cum vă afectează pe voi direct?
Singapore:
Working from home, lipsa dezinfectantilor sou a anumitor produse din magazine in faza de isterie initiala: detergenti, produse de curatat, hartie igienica, orez. (Intre timp s-a revenit la normal - doar masti N95 nu se gasesc).
Franta/ Paris
Nu pentru mine ca sunt intr-o firma privata si am o echipa globala care lucreaza remote oricum.
In Franta unul din cei 2 parinti poate sa ceara ‘concediu de boala’ ca sa stea cu copilul acasa si teoretic e platit 100%. Inca e neclar cum si in ce fel facem, pt ca in Franta banii vin din directii diferite la genul asta de concediu (din ce am inteles 50% de la angajator, restul de la asigurari).
UK:
Personal nu m-a afectat nicicum deocamdata deoarece lucrez 100% din timp de acasa deci nu merg la birou, nu iau transportul in comun.
Coreea de Sud:
Pe mine doar prin inchiderea creselor si gradintelor/ scolilor. Sunt copiii acasa. In rest, sotul merge la serviciu, alimente sunt.
Coreea de Sud
Nu foarte tare. In S. Korea oricum lucreaza mai mult tatii si femeile au grija de copii.
Nu s-a interzis sa iesi, dar nimeni nu vreaa sa iasa ca sa nu ia virusul. Nu iese lumea ca sa nu se imbolnaveasca. Cei cu copii s-au autoizolat.
2*. Pentru cei cu job 9-17. Există pericolul să vă pierdeti job-urile? Dar soții/ soțiile voastre? Vă afectează veniturile?
Singapore:
Nu exista un risc direct de pierdere a locului de munca, INSA, Singapore este un loc de hire and fire, asta inseamna ca daca productivitatea muncii scade, este posibil sa iti pierzi locul de munca.
Franta/ Paris
Nu pentru mine ca sunt intr-o firma privata si am o echipa globala care lucreaza remote oricum.
In Franta unul din cei 2 parinti poate sa ceara ‘concediu de boala’ ca sa stea cu copilul acasa si teoretic e platit 100%. Inca e neclar cum si in ce fel facem, pt ca in Franta banii vin din directii diferite la genul asta de concediu (din ce am inteles 50% de la angajator, restul de la asigurari).
UK:
Nu pentru ca lucrez cu o echipa globala si activitatea se desfasoara prin telefon sau email. Probabil ca intr-un final o sa ma afecteze pentru ca jobul meu e de organizator de evenimente internationale (e.g.intalniri, conferinte, simpoziane, congrese etc) si acum se amana sau anuleaza unul dupa altul daca nu se pot face virtual. Insa nu e posibil sa faci totul virtual, mai ales pe partea de simpozioane si congrese. In principal lucrez cu doctori din toata lumea si in ultimele saptamani le-a fost foarte greu sa isi ia orice del de angajament de a participa in vreo activitate deoarece spitalele le-au interzis sa calatoreasca international, sa ia contact cu straini sau pur si simplu sa plece pentru ca au nevoie de ei si trebuie sa stea in standby indiferent de specializare. Asta a fost cazul in mai multe tari. In ultima saptamana am anulat 3 evenimente mari insa in companie mult mai multe au fost afectate. Personal lucrez ca freelancer deci e foarte probabil ca o sa-mi iau o vacanta prelungita in urmatoarea perioada.
Spania/ Madrid:
Majoritatea firmelor au dat calculatoare angajatilor si se lucreaza de acasa. Unele firme din turism au dat afara angajatii de pe contract temporar si provizoriu. Majoritatea celor din HoReCa au fost afectatiu, pt ca oamenii nu mai ies la terase, baruri, hoteluri.
A scazut enorm Air BNB-ul si atunci Guvernul a impulsionat economia cu un pachet dedicat fiirmelor mici si mijlocii. Vor intra in somaj tehnic ospatarii, adica vor primi 80% dintre veniturile lor de la stat si le merge mai departe vechimea.
3. Cum se comportă colegii voștri de acolo/ prietenii de acolo? (acceptă măsurile și se supun?)
Singapore:
Toata lumea accepta regulile si masurile impuse - Singapore este un stat renumit pentru strictetea cu care se respecta legile si lumea urmeaza sfaturile si recomandarile guvernului.
Franta/ Paris:
E cam 50:50. Suntem unii ca mine care sunt pe bicicleta deci nu prea sunt in contact in situatii complicate gen transportul in comun.
UK:
Da, in general oamenii sunt destul de cu capul pe umeri dar exista panic shopping ca peste tot. Insa nu toata lumea a picat in plasa asta.
Spania/ Madrid:
Au inceput sa plece masiv- si de aici este un mare scandal national – au plecat masiv Madrilenii spre Sudul tarii, in anadaluzia si lumea s-a revoltat pentru ca infecteaza restul populatiei.
Au un # promovat de stat: #staiacasa. Sunt incurajati cetatenii sa stea acasa, sa nu mai plece nicaieri.
3*. Cunoașteți pe cineva care nu a urmat protocolul? Dacș da, ce i s-a întâmplat?
Franta/ Paris
Pai sa vedem ce inseamna lockdown in Franta. Ca francezii iau democratia pe bune si uneori li se cam rupe de ce zice statul.
Spania/ Madrid:
Nu cunosc pe nimeni infectat. Se promoveaza #staiacasa. Unii promoveaza, dar multi fug si ajuta la propagarea virusului. Pleaca cu masina la tara, la rude. Spatiul aerian a fost inchis de sambata din cate stiu eu.
4. Sunteți evitați de ceilalți pentru că sunteți imigranți?
Singapore:
Singapore este un stat multicultural si multirasial cu 76% populatie chineza. Nu exista niciun fel de prejudecata.
Franta/ Paris
Nu am avut nicio problema pana acum.
UK:
Nu. De ce am fi evitati acum mai mult decat altadata?
5. Cunoașteți pe cineva infectat?
Singapore:
NU
Franta/ Paris
Nu...deocamdata.
UK:
NU
6. Vreți să vă întoarceți acasă?
Singapore:
Cand se (mai) potolesc apele - eu vin acasa in mod normal de doua ori pe an si mi se pare firesc sa mi se faca dor de tara, familie si prieteni, insa momentan nu este indicat, evident, asa ca ma abtin. Calatoriile, in general, nu sunt indicate. Sper ca lucruirile sa revina totusi la normal cat se poate de repede. Intre timp pentru stress si anxietate recomand yoga (in casa sau in natura) si exercitii de respiratie.
Franta/ Paris
No fuc*ing way.
UK:
Nu am motive sa ma intorc. Daca sistemul de aici e suficient de bun ca sa ma bazez pe el in restul vietii mele, de ce n-as face-o si acum? Plus, platesc taxe in tara asta si contribui la sistemul de sanatate de aici. De ce nu as profita de asta? Aveam bilet de avion cumparat de mai bine de o luna, pentru a veni in Romania pe 18 Martie, dar l-am anulat si am decis sa nu calatoresc in perioada asta.
Spania/ Madrid:
Mi-ar placea sa ma intorc acasa, dar mi-e frica ca aduc virusul acasa.
Coreea de Sud:
In Romania, nu. E ultimul loc in care m-as intoarce.
6*. Dacă vreți, nu vă e frică de sistemul românesc de sănătate, inferior celui în țările în care trăiți acum?
Singapore a fost lovit de virus cu mult inaintea Romaniei si mi-am pus pentru foarte scurt timp problema revenirii in tara. Insa faptul ca vorbim despre un virus cu rata raspandirii foarte rapida, dar care afecteaza in mult mai mare masura oamenii cu probleme asociate de sanatate si luand in calcul si calitatea sistemului de sanatate singaporez, nu doar comparativ cu cel romanesc, ci in general, plus faptul ca Singapore a mai trecut printr-o astfel de criza, cu SARS-ul, am decis ca cea mai inteleapta decizie este sa stau aici. Faptul ca tatal meu a fost bolnav de cancer si a fost plimbat in mod nejustificat (la recomandarile unui medic lipsit de orice fel de calitate umana sau profesionala) intre doua orase si lipsa de empatie, bun simt si profesionalism a unora dintre cei care l-au avut in grija, mi-au zdruncinat serios increderea in sistemul nostru de sanatate.
UK:
Nu neaparat, dar nu vad motivul pentru care sa vin si sa ma expun inutil la carantina in urma calatoriei. Ar fi un timp pierdut inutil.
Coreea de Sud:
Ba da. Clar! Sistemul de sanitate din Romania este… Doamne Fereste. Clar imi fac griji pentru toata lumea, ai mei, din tara, tocmai din cauza sistemului de sanatate.
7. Pentru cei care au copiii. Cum vă ajută țara în care sunteți să vă protejați copiii?
Franta/ Paris
S-au inchis scolile de luni si copiii stau acasa. S-au inchis cluburile de activitati si ni s-a spus sa stam acasa.
Coreea de Sud:
Pastram legatura cu conducerea scolii pentru update-uri. Clasele mai mari si universitatile studiaza online.
8. Aveți grija părinților rămași în țară?
Singapore:
Da, mai ales ca mama are o intreaga colectie de probleme de sanatate.
Franta/ Paris:
Maica-mea e la tara in Ardeal, cumva izolata. E fost personal medical. O sa faca armata cu batranele din sat.
UK:
Normal, dar e acelasi lucru si riscuri peste tot.
Spania/ Madrid:
Da. Foarte.
Coreea de Sud:
Am grija parintilor.
9. Îi verificați pe părinții din România să fie civilizați și să NU iasă din casă, să se supună sfaturilor?
Singapore:
In fiecare zi ii aduc aminte de riscurile la care s-ar supune daca nu ar respecta indicatiile date de autoritati dar mai ales bun simt.
UK:
Haha, da, mai ales sa fie civilizati si sa nu arunce chistoace pe strada!
Spania/ Madrid:
Vorbesc zilnic cu parintii mei. Chiar vorbesc mult cu ai mei, dar nu ne prea intelegem. Le zic sa nu mai iasa, sa nu se duca nici macar la biserica, dar refuza, mergand pe principiul “Daca vrea Dumnezeu sa ne ia, ne ia oricum”. Mi-e dor de ei si mi-e frica ca daca se intampla ceva nu o sa ajung sa stau cu ei.
Coreea de Sud:
Am discutii mari cu mama ca sa nu iasa din casa.
O sa-mi rog prietenii din tara sa-i lase cate ceva de mancare la usa. Nu vreau sa ia contact cu nimeni, pentru ca are n probleme datorate varstei.
10. Pentru Dinu Popescu - Madrid: Am înțeles că rulează permanent o alarmă și că sunteți verificați să nu ieșiți din casă. Este adevărat?
Nu am auzit aceasta alarma. In Madrid ai voie sa megi la munca, la farmacie, la medic sau sa plimbi cainele. Politia patruleaza ca sa se asigure ca se implineste carantina.
11. Cum sunt oamenii de acolo, panicați, se feresc unii de alții, păstrează distanța de 1 metru?
Singapore:
Nu as putea spune ca oamenii sunt panicati dar am vazut mai multi oameni decat in mod obisnuit, purtand masti. Aici este firesc sa porti masca daca esti bolnav, pentru a nu-i imbolnavi pe altii asa ca din cand in cand mai vezi, dar in ultimele doua luni vezi destui. Primul caz de Covid19 a aparut aici pe 23 Ianuarie si de atunci sunt confirmate 200 de cazuri. Deci o rata a raspandirii destul de mica, cel putin pana in prezent si comparativ cu Italia, Iran, Coreea, China sau Germania. sunt indicatii de social distancing, acolo unde este posibil. Se recomanda evitarea spatiilor aglomerate sau a adunarilor mari de oameni, pe langa regulile de igiena.
Spania/ Madrid:
20% de pe strada poarta masca si DA lumea pastreaza distanta de 1 m, chiar si la coada, oricat de mare e coada.
12. Cum e cu mijloacele de transport în comun?
Singapore:
In ceea ce priveste mijloacele de transport, am observat ca sunt mai putini calatori decat de obicei dar asta poate fi o urmare a faptului ca lumea munceste de acasa, si ca multe firme "lucreaza in schimburi".
Franta/ Paris:
Eu la Paris merg pe bicla tot timpul. Oriunde.
Spania/ Madrid:
Transportul in comun functioneaza in continuare. Aeroportul este aproape gol, la fel si trenul.
13. Ce se mai găsește și ce lipsește din magazine?
Singapore:
Magazinele au stocuri normale, singurele lipsa fiind mastile N95.
Franta/ Paris:
Nu mai gasesti hartie igienica si paste.
Spania/ Madrid:
Oamenii s-au pregatit pentru cel putin doua saptamani de carantina. Si-au luat mancare, provizii, s-au inchis in casa. Din magazine nu mai gasesti, paste, carne, orez, conserve, preservative, DA, preservative. Se face insa aprovizionare zilnica. Dispar toate mai spre seara. E ok in mare.
Lumea se asteapta sa stea pe temen lung in casa.
Coreea de Sud:
In supermarket se gaseste orice vrem. Am vazut criza de hartie igienica din Europa si SUA. Aici nu se pune problema. Lumea nu a luat-o razna. NU este panicata- desi erau 8000 de cazuri. Lumea a stat linistita. Totul e deschis.
Doar mastile au creat ceva panica. Nu s-au mai gasit masti si gel dezinfectant.
De exemplu, la serviciu la sotul meu exista permanent si masti si dezinfectant. Corporatiile au contracte cu firme care le asigura permanent necesarul.
Doar pentru masti si dezinfectant, guvernul a facut ca toata populatia sa aiba dreptul la masca prin data de nastere. Toata lumea primeste mesaj “Esti nascut in 1985, deci se termina in 5, deci ai dreptul sa te duci sa cumperi doua masti in fiecare zi de luni”. Daca esti in ’86, poti sa-ti ccumperi martea. S-a rationalizat. In rest exista de toate.
14. Ce faceți acasă?
Singapore:
Pentru ca nu sunt restrictii de acest gen, eu ies in parc cu cainele, alerg, tot in parc, mai rar la sala.. Si cum ziceam mai devreme yoga si exerciii de respiratie.
Spania/ Madrid:
Oamenii posteaza pe retele de acasa. Joaca jocuri prezum “Nu te supara, frate”, jocuri video, fac cantari de la balcon precum italienii.
Un material realizat de Alexandra Neagoie Damian.
Foto: Inquam / Octav Ganea
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!