Jean Chelba, tatăl lui Alex, tânărul fotograf mort în tragedia de la Colectiv, a murit la începutul acestui an. După decesul său, familia riscă să rămână fără casă din cauza unei datorii de 18.000 de lei.
„Încercăm în acest ultim ceas anularea executării silite. În câteva săptămâni riscă să fie evacuaţi din casă, în contextul în care altă persoană a cumpărat deja imobilul. Este strigător la cer să-i vinzi casa unui om pentru o datorie de câteva mii de euro”, susţine avocatul Adrian Cuculis.
Daniela Anghel este persoana alături de care Jean Chelba, tatăl lui Alex, şi-a împărţit ultimii ani viaţă. În 2007, când cei doi locuiau deja împreună de aproape cinci ani, bărbatul a luat un credit pentru nevoi personale de 10.000 de lei de la BCR. Era perioada în care băncile făceau eforturi disperate de a acorda cât mai multe credite de consum populaţie, cu un an înainte de izbucnirea crizei financiare. „Se stricase centrala veche din casă şi ne trebuia una nouă, apoi am vrut să amenajăm un mic atelier în curte pentru Jean şi o cameră pe care să o închiriem la etaj, idee la care a trebuit să renunţăm”, a declarat aceasta pentru adevarul.ro.
Jean Chelba a fost implicat activ în demersurile juridice făcute de familiile tinerilor morţi în urma tragediei de la clubul Colectiv, a fost prezent la protestele antiguvernamentale până la decesul său din 22 ianuarie 2019.
Doamna Anghel a mai povestit cum greutăţile au început cu adevărat odată cu ieşirea la pensie.
„Atâta timp cât lucram, lucrurile mergeau ok. Însă în 2010 a trebuit să mă pensionez, şi asta a fost cu adevărat nenorocirea, că după 17 ani de muncă înainte de 89 şi 15 după, m-am trezit cu o pensie de 400 de lei. Din această pensie doar rata la credit era jumătate. Ne-am dus la bancă să încercăm să vorbim, să vedem ce putem face. După aproape patru ani de zile în care am plătit lună de lună ratele la aceast credit, mai aveam de plată 8.500, deci plătisem mai mult dobânzi. Auzisem că urma să se dea o lege prin care datoriile mai mici de 20.000 de lei ale celor cu pensii minime ar urma să fie suspendate. Cum de la bancă nu am mai auzit nimic am presupus că s-a rezolvat. După un an şi ceva ne sună însă şi ne spun că datoria noastră a fost prelaută de Kurk, o firmă de recuperări cu sediul în Polonia. Le-am zis să găsim o soluţie, dar, la pensia mea de 400 de lei, ce pot să fac?”, povesteşte Daniela Anghel pentru adevarul.ro.
Pe Facebook a început o acțiune de strângere de fonduri pentru ca familia Chelba să nu rămână și fără casă, după pierderea a doi membri.
„Astăzi, Jean Chelba ar fi împlinit 68 de ani. Într-o lume dreaptă, i-ar fi sărbătorit acasă, alături de fiul său Alex și de restul familiei.
Alex a murit însă de septicemie, în spital, după Colectiv. Iar Tataie s-a stins și el, cu sufletul făcut cenușă, în ianuarie 2019. Acum, familia celor doi a mai fost lovită de o nedreptate, favorizată tot de legislația șubredă a statului român. Nu doar că au rămas fără Jean și Alex, dar și-au pierdut locuința în urma unei executări silite abuzive, pentru o datorie de aproximativ 3000 de euro la BCR, reprezentând un banal credit pentru nevoi personale.
Firmele de executare silită care au preluat dosarul lui Tataie, profitând de legislația românească prost-întocmită, au vândut casa Chelba la un preț de nimic și au aruncat familia în stradă. Dorința noastră este aceea de a financiar familia lui Tataie in aceste momente dificile, să aiba din nou un acasă. "Fetele" lui Tataie - sotia, fiica si nepotica lui au nevoie de omenia noastră pentru a lupta cu abuzurile și tragediile prin care trece din cauza statului român, care permite astfel de nedreptăți.”, este mesajul care însoțește campania de strângere de fonduri.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!