21% dintre românii care renunță la serviciu în primele 100 de zile de la angajare iau această decizie din cauza atmosferei din echipă și a managementului defectuos. Este concluzia unui studiu realizat de Human Performance Development International.
Aceeași cercetare arată că unul din cinci oameni pleacă pentru că îi lipsește motivația, nu știe ce are de făcut și nici cum să își ducă la îndeplinire sarcinile, pentru că nu a avut parte de un training prealabil și de un proces temeinic de inducție.
Analiza HPDI a avut o durată de trei săptămâni și a inclus angajați din industrii diverse: bancar, IT, farmaceutic, medical, producție, FMCG etc. Majoritatea participanților la studiu provin din departamentele de Resurse Umane ale unor jucători importanți de pe piață.
O organizație performantă, indiferent de domeniu, nu poate exista fără oameni buni din punct de vedere profesional, dar este foarte important să fie și mulțumiți, să le facă plăcere ce fac și să se simtă confortabil în mediul în care lucrează. Productivitatea nu ține doar de cunoștințe și potențial, ci și de stimularea și sprijinul de care beneficiezi din partea angajatorului. În momentul actual, piața românească se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu o problemă de retenție a angajaților. Am simțit nevoia acestui studiu, tocmai pentru a putea face o analiză aprofundată a motivelor pentru care oamenii pleacă rapid dintr-o companie. Din experiența noastră am observat, printre altele, că există o discrepanță între ceea ce cred mulți manageri că este cauza demisiilor și motivele reale ale acestora, explică Petru Păcuraru, fondator și Managing Partner al HPDI.
Concluziile studiului au relevat că lipsa unui program de mentorat, a ghidajului necesar înțelegerii atribuțiilor la un nou loc de muncă este una dintre marile frustrări ale angajaților. O bună parte dintre persoanele care își dau demisia în primele 100 de zile, o fac din cauza unor carențe de management. Potrivit rezultatelor cercetării, 19% dintre respondenți au părăsit o companie pentru că au considerat că s-a ivit o oportunitate mai bună. Reprezentanții HPDI cred că rolul managerului și al specialistului în recrutare sunt primordiale în acest caz, pentru că ei trebuie să îl ajute pe viitorul angajat să înțeleagă ce are de făcut, care sunt plusurile și eventualele minusuri din companie și la ce se poate aștepta. Tot 19% dintre cei chestionați au declarat că au plecat pentru că nu știau ce și cum au de făcut, iar doar 14% și-au căutat alte locuri de muncă, din cauza salariului nesatisfăcător.
Pe ultimele locuri printre motivațiile plecării în primele 100 de zile, se află lipsa perspectivelor de avansare sau de învățare, precum și un șef prea autoritar, după cum au declarat 7% dintre respondenți, în ambele cazuri.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!