Un studiu realizat în Israel a ajuns la o concluzie îngrijorătoare: varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud poate elimina protecția oferită de vaccinul Pfizer/BioNTech.
Cercetarea a fost efectuată pe 400 de persoane testate pozitiv, la 14 zile sau mai mult după ce au primit una sau două doze de vaccin, față de același număr de pacienți nevaccinați și a constatat că tulpina sud-africană, B.1.351, reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile de COVID-19.
În rândul pacienților care au primit două doze de vaccin, rata de prevalență a variantei a fost de opt ori mai mare decât la cei nevaccinați - 5,4% față de 0,7%.
Studiul a fost realizat de Universitatea din Tel Aviv și cel mai mare furnizor de asistență medicală din Israel, Clalit, și sugerează că vaccinul este mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu coronavirusul original și varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie, care a ajuns responsabilă pentru aproape toate cazurile de COVID-19 din Israel.
Am constatat o rată disproporționat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul nevaccinat. Acest lucru înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, într-o oarecare măsură, să treacă de protecția vaccinului, a declarat Adi Stern de la Universitatea Tel Aviv.
Pfizer și BioNTech nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii. Companiile au declarat pe 1 aprilie că vaccinul lor a fost eficient în aproximativ 91% din cazuri.
Unele studii anterioare au indicat că serul Pfizer/BioNTech este mai puțin puternic împotriva variantei B.1.351 decât împotriva altor tulpini ale coronavirusului, dar a oferit totuși o apărare robustă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!