Aderarea României la spațiul Schengen nu a fost un subiect abordat cât am deținut președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru că nu avea rost, spune Ministrul de Externe.
Teodor Meleșcanu a declarat, la Digi24, că obiectivul țării noastre nu a fost obținerea de beneficii, din această postură și a lăsat de înțeles că, oricum, interesele politice primează, în luarea deciziei.
Vă reamintim, Finlanda a preluat, ieri, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.
„Pentru Schengen, evident că acolo avem de-a face cu o decizie strict politică. Nu are nimic de-a face cu ceea ce înseamnă respectarea de către România a rigorilor pe care le are spațiul Schengen”, a spus ministrul de Externe, la Digi24.
Întrebat de ce din poziția de forță pe care a avut-o țara noastră nu a negociat mai bine, la nivel politic, acest dosar, Teodor Meleșcanu a răspuns că „obiectivul nostru nu a fost acela de a obține beneficii din postura de președinte al Consiliului UE”.
„Este un carusel în care, din când în când, se schimbă cei care au rezerve cu admiterea noastră în Schengen din motive politice. Ar fi fost inutil (să fie forțat 'caruselul', n.red.) pentru că jocurile sunt foarte bine aranjate”, a adăugat el.
Meleșcanu a mai spus că „ar fi o posibilitate, de a da un semnal” ca în următoarele luni România să intre în Schengen cu aeroporturile. „S-a discutat de mai multe ori”, a precizat el.
Teodor Meleșcanu: „Problema Schengenului este legată de transportul de mărfuri”
„Problema Schengenului este legată de transportul de mărfuri, nu e legată de cetățeni. Oricare dintre noi poate să meargă în orice țară a UE cu cartea de identitate”, a mai declarat el, minimizând controlul de la întoarcerea în țară pe aeroporturi.
„Singura chestiune reală este reducerea de timp pentru transportul de mărfuri la frontiera noastră. Asta este cea mai importantă temă și de aceea sunt foarte multe discuții. Una din marile probleme ale Europei occidentale este politica de delocalizare a societăților, toate acestea care se delocalizează în România beneficiază de anumite avantaje, în primul rând salariile mai mici, forță de muncă destul de calificată. Atunci există o presiune la nivelul opiniei publice din țările Europei de Vest, care sunt foarte sensibile la pierderea locurlor de muncă. Aduceți-vă aminte de celebra afacere a Nokia, care s-a stabilit lângă Cluj și care a închis o fabrică de vreo 10.000 de oameni, gândiți-vă la Renault. Presiunea este în țările lor, unde ei nu vor să mai dea drumul să de delocalizeze înspre zona Europei Centrale și de Est”, a mai spus ministrul de externe.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!