Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a susținut un discurs luni, la ședința Parlamentului care marchează 30 de ani de la Revoluție. El a declarat că politicienii ar trebui să privească cu mai multă responsabilitate rolul pe care îl au în modernizarea arhitecturii instituționale.
„Ceea ce am reușit să construim în acești 30 de la căderea regimului comunist se bazează pe adoptarea unor valori fundamentale evidente, deja naturalizate de societatea noastră, dar care trebuie revitalizate și apărate în mod permanent. Cu toții avem privilegiul libertății, dar în același timp și responsabilitatea respectării valorilor democratice. Să privim cu mai multă responsabilitate rolul pe care noi, politicienii, îl avem în modernizarea arhitecturii instituționale, precum și cu mai multă înțelepciune lupta politică, astfel încât să fie respectate întru totul limitele legale și constituționale și, nu în ultimul rând să privim misiunea noastră cu încrederea că putem propune o viziune pentru dezvoltarea unei societăți românești mai puternice, mai aproape de cetățeni, cu un rol bine definit în structurile europene și euroatlantice din care face parte", a afirmat Teodor Meleșcanu la ședința solemnă a Parlamentului.
Meleșcanu mai spune că procesul de construcție al unui nou sitem politic "a fost îmbrățișat rapid de toți românii".
„În România, spre deosebire de alte state din Europa Centrală și de Est, chiar dacă prăbușirea regimului comunist s-a produs de o manieră bruscă și violentă, construirea unui nou sistem politic deschis, atașat valorilor occidentale a fost îmbrățișat rapid de toți românii.(...) La 30 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est și cu precădere în România putem observa impactul pe care democrația l-a avut asupra societății noastre greu încercate. Îmbrățișarea valorilor democratice de către țara noastră a venit în mod natural, chiar dacă presupunea provocări multiple, dificile și, de cele mai multe ori, imprevizibile.
Tranziția către democrație a fost cu atât mai mult accelerată de dorința României de a se reconecta cu Europa. Pentru mentalul colectiv ideea de democrație coincide cu identitatea europeană și euroatlantică. De aceea, în ultimele trei decenii toate eforturile naționale au fost direcționate către aderarea la NATO în 2004, integrarea într-o Uniune Europeană în 2007 și exercitarea cu mare succes a primei Președinții Române la Consiliul Uniunii Europene. Aceste obiective majore pe care am reușit să le îndeplinim au dat noi valențe procesului de democratizare, europenizarea și a practicii libertății, respectării dreptului omului ca valori fundamentale care au stat la baza modernizării", a declarat Meleșcanu.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!