Obiceiurile și tradițiile de An Nou diferă de la un popor la altul, deși toate împărtășesc credința că va fi mai bine în anul ce tocmai începe.
În Scoția, Anul Nou este numit "Hogmanay", iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi. Anul vechi este astfel ars și celui nou îi este permis să vină. La fel ca românii, și scoțienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion.
În Spania, de Anul Nou se mănâncă struguri, câte o boabă pentru fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului. Ele vor fi dorințele pentru fiecare lună a noului an.
Un obicei similar există și în Portugalia, unde se mănâncă 12 smochine.
Și belgienii cred că în noaptea trecerii dintre ani trebuie să ai bani în buzunar, astfel încât să o duci bine financiar tot anul.
În Olanda, Oudejaarsdag sau „ziua anului trecut” este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori și țin până târziu în noapte.
În Grecia, ziua de 1 ianuarie este dedicată Sfântului Vasile, celebru pentru bunătatea sa. Copiii își lasă încălțările lângă șemineu încă din noaptea anterioară pentru a primi daruri de la sfântul cel bun.
Mari amatori de vodka, rușii obișnuiesc să bea șampanie la miezul nopții, iar după ora 12, deschid ușile și ferestrele pentru a le intra în casă noul an.
Evreii numesc Anul Nou „Rosh Hashanah”. E un moment sacru, când oamenii se gândesc la ceea ce au făcut rău în trecut și promit să fie mai buni în viitor. Copiii primesc haine noi, iar pe masă sunt puse fructe și făinoase care amintesc de vremea recoltei.
Pentru japonezi, Anul Nou, numit „Oshogatsu”, este un simbol al înnoirii. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul”, prin care oamenii lasă în urmă problemele și grijile anului care se încheie și se pregătesc de un nou început. Pe 31 decembrie, la miezul nopții, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împărți saké și pentru a asista la 108 de lovituri de gong care anunță trecerea în noul an. Numărul reprezintă păcatele acumulate de un suflet într-un an, iar loviturile de gong simbolizează alungarea păcatelor unul câte unul și purificarea sufletelor.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!