Trei asociații de magistrați condamnă anumite observații și critici din raportul MCV. Ei susțin că dovedesc lipsa de imparțialitate a raportorilor, care au inclus „neadevăruri flagrante” în document.
Asociațiile spun că raportul nu conține și încălcările drepturilor românilor.
„Asociația Magistraților din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociația Procurorilor din România denunță public neadevărurile flagrante din conținutul Raportului final și al Raportului tehnic al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, date publicității în 22.10.2019, neadevăruri care nu pot decât să îi revolte pe magistrați, avocați, pe cetățeni și pe toți cei care cunosc realitățile din justiția din România”, se arată într-un comunicat comun transmis de cele trei asociații.
Judecătoarele Andreea Ciucă (de la AMR), Florica Roman (de la AJADO) și procuroarea Elena Iordache (APR), semnatarele documentului, subliniază că rapoartele denotă lipsa imparțialității surselor și informațiilor pe care se întemeiază.
În raportul MCV se arată că, „în afară de contactele oficiale cu autoritățile române, Comisia se întâlnește cu asociații profesionale de judecători și procurori”, „diversitatea opiniilor exprimate de diferiți interlocutori români” constituind „un element important pentru o dezbatere deschisă și transparentă”. „În realitate, Comisia și-a întemeiat considerentele și recomandările din cele două rapoarte doar pe opiniile unor asociații profesionale care îi validează tezele și prejudecățile fără rezerve, ignorând asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor care aduc critici clare și întemeiate cu privire la sistemul judiciar din România atunci când este cazul”, punctează magistrații.
Nici AMR, nici APR, nici UNJR nu au mai fost invitate la întâlnirile cu delegația Comisiei Europene după anul 2016. Magistrații consideră că „este inadmisibil” ca, folosind MCV, Comisia Europeană să impună României revenirea la practicile abuzive ale „imixtiunii serviciilor secrete în actul de justiție”.
În raport nu au fost incluse eșecurile luptei anticorupție, colaborările „nelegale” între organele judiciare și serviciile secrete, încălcările drepturilor fundamentale ale cetățenilor români. Colaborarea dintre serviciile secrete și instituțiile din sistemul judiciar nu au fost condamnate de experții europeni în rapoartele MCV, mai atrag atenția semnatarii comunicatului.
„Argumentele pe care le-am enumerat în comunicat vorbesc de la sine despre lipsa de imparțialitate și obiectivitate a raportorilor”, încheie magistrații.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!