Cel puţin 29 de migranţi originari din ţări ale Africii subsahariene au murit înecaţi în trei naufragii produse în largul Tunisiei, cele mai recente dintr-o serie de accidente similare soldate cu moartea unor migranţi clandestini care încearcă să ajungă în Europa traversând Mediterana, relatează duminică AFP.
Garda de Coastă tunisiană a anunţat că a recuperat 29 de cadavre şi a "salvat 11 migranţi ilegali de mai multe naţionalităţi africane după naufragiul ambarcaţiunilor lor", potrivit Agerpres.
Tunisia, ţară africană aflată la mai puţin de 150 de kilometri de insula italiană Lampedusa, unde numai în acest weekend au debarcat încă aproximativ 3.000 de migranţi, este una dintre ţările de tranzit pentru migranţii africani ce încearcă să ajungă în UE pe ruta mediteraneană.
Peste 21.000 de migranţi din ţările Africii sub-sahariene se află în prezent în Tunisia, ţară al cărei preşedinte, Kais Saied, a provocat proteste din partea UE şi ONU după ce a declarat că "hoardele" de migranţi ilegali au devenit o sursă de "violenţă şi crime", iar prezenţa lor în Tunisia face parte dintr-o "acţiune criminală" menită să schimbe compoziţia demografică a ţării sale.
Cu toate acestea, preşedintele francez Emmanuel Macron şi şefa guvernului italian Giorgia Meloni au cerut vineri sprijin internaţional pentru Tunisia, ţară confruntată cu o gravă criză financiară. Oficialii europeni se tem acum că Tunisia ar putea deveni, după Libia, o noua placă turnantă a migraţiei clandestine din Africa spre Europa.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat astfel că situaţia în Tunisia a devenit "foarte periculoasă", el menţionând inclusiv riscul unei "prăbuşiri" a acestui stat, situaţie de natură "să provoace fluxuri migratorii către UE şi să antreneze instabilitate în regiunea Africii de Nord şi Orientului Mijlociu".
Tunisia deja este şi o ţară de origine, nu doar de tranzit, a migraţiei clandestine către Europa. Potrivit datelor oficiale ale guvernului de la Roma, din cei circa 32.000 de migranţi care anul trecut au debarcat în Italia venind dinspre Tunisia, circa 18.000 erau chiar cetăţeni tunisieni.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!