Moda ciocolatei Dubai a cucerit şi Occidentul. Pe reţelele sociale, internauţii se filmează devorând cu lăcomie batoane de ciocolată cu cremă de fistic. Dar, în condiţiile în care cererea creşte vertiginos, micile nuci exotice verzi sunt puţine, iar preţurile cresc vertiginos, scrie Financial Times, care atrage atenţia, folosind acest exemplu, că uneori nu este nevoie de prea mult pentru a zdruncina lanţurile globale de aprovizionare.
Ascensiunea fulminantă a ciocolatei Dubai a declanşat o criză globală a aprovizionării cu fistic, agravând penuria mondială de nuci verzi şi făcând ca preţurile acestora să crească vertiginos. Batoanele, o combinaţie de cremă de fistic, fidea kataif şi ciocolată cu lapte, au avut un succes modest după lansarea lor în 2021 de către ciocolatierul FIX din Emiratele Arabe Unite - până când un videoclip TikTok le-a transformat într-o senzaţie globală. Clipul, postat în decembrie 2023, a adunat peste 120 de milioane de vizualizări şi a alimentat o nebunie mondială pentru ciocolata cu fistic, generând o serie de imitaţii, arată Financial Times, citat de News.ro.
Din cauza acestei nebunii, preţul sâmburilor de fistic a crescut de la 7,65 dolari pe kilogram în urmă cu un an la 10,30 dolari pe kilogram în prezent, a declarat Giles Hacking de la comerciantul de nuci CG Hacking. „Lumea fisticului este practic epuizată în acest moment”, spune el.
Stocurile de fistic erau deja în scădere după o recoltă dezamăgitoare anul trecut în SUA, principalul exportator al acestei nuci. Dar pe de altă parte, recolta din SUA a fost de o calitate mai bună decât de obicei, lăsând mai puţini sâmburi ieftini, fără coajă, care sunt în general vânduţi ca ingrediente pentru ciocolată şi alte alimente, a explicat Hacking. „Nu a existat prea multă ofertă, aşa că atunci când mai apare şi ciocolata Dubai şi (ciocolatierii) cumpără toţi sâmburii pe care pun mâna, restul lumii rămâne fără”, spune Hacking.
Iranul, al doilea mare producător mondial, a exportat cu 40% mai mult fistic către Emiratele Arabe Unite în perioada de şase luni de până în martie 2025 decât în cele 12 luni anterioare, potrivit biroului vamal al Iranului.
Penuria marchează o inversare bruscă faţă de 2023, când oferta mondială de fistic a depăşit cererea şi a provocat o scădere a preţurilor, a declarat Behrooz Agah, membru al consiliului de administraţie al asociaţiei iraniene a fisticului. Datorită acestei supraoferte, „o varietate de produse secundare au devenit disponibile, cum ar fi untul, uleiul şi pasta de fistic, care ar putea fi utilizate într-o gamă largă de alimente pe bază de fistic”, a spus el. „Aceasta a fost cam în aceeaşi perioadă în care a fost lansată ciocolata Dubai şi a devenit treptat virală în întreaga lume”, a arătat Agah.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!