O echipă de astronomi a reuşit, datorită imaginilor obţinute cu ajutorul telescopului James Webb, să studieze o galaxie care a existat în urmă cu mai bine de 13 miliarde de ani, la doar 430 de milioane de ani după Big Bang, a anunţat agenţia la începutul acestei săptămâni. Denumită GN-z11, aceasta a fost descoperită în 2016, după ce au fost analizate datele furnizate de telescopul Hubble.
Însă telescopul James Webb operează în infraroşu. Acest lucru face posibilă determinarea compoziţiei galaxiilor şi a altor corpuri stelare: o modalitate de a clasifica populaţiile de stele în funcţie de vârsta lor.
În Univers există trei categorii de stele. Stelele bogate în metale, precum Soarele nostru, fac parte din populaţia I. Ele reprezintă majoritatea covârşitoare a stelelor de pe cer. Stelele din populaţia II sunt destul de rare: ele sunt mai bătrâne şi foarte sărace în metale.
Se crede că stelele din populaţia III s-au format imediat după Big Bang. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acestea sunt compuse aproape în întregime din hidrogen şi heliu. Dar existenţa lor nu a fost niciodată dovedită: "Descoperirea lor este unul dintre cele mai importante obiective ale astrofizicii moderne", explică NASA.
Astronomii au descoperit un roi de heliu gazos în studiul galaxiei GN-z11. "Faptul că nu vedem nimic altceva decât heliu sugerează că acest cluster trebuie să fie relativ intact", explică Roberto Maiolino de la Universitatea Cambridge.
"Dovada indirectă a existenţei populaţiei III de stele? Nu putem vedea aceste stele în mod direct. Ceea ce vedem, sub forma unei linii foarte puternice în acest spectru, este că există heliu excitat de ceva şi că acest ceva sunt cu siguranţă stelele de acest tip, de peste 1.000 de mase solare", explică astronomul Nicolas Laporte pentru Le Point.
Echipa condusă de Roberto Maiolino speră să exploreze galaxia GN-z11 "mai în profunzime" în viitorul apropiat, "pentru a întări argumentele în favoarea stelelor din populaţia III", potrivit NASA.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!