Acum la Digi FM LISA - Moonlit Floor

Tudorel Toader vorbește despre „Epopeea «neavizării» Codurilor penale

Tudorel Toader arată cu degetul

Ordonanțele de urgență pentru modificarea Codurilor penale au fost elaborate „în alte centre de reflecție” și primite la Ministerul Justiției, a scris, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru. 

Tudorel Toader susține că este incorect să se vorbească despre „neavizarea” celor două proiecte, în condițiile în care ministerul ar fi trebuit să fie inițiatorul lor.

„Neavizarea” a fost de fapt o „neînsușire”, în lipsa urgenței care să justifice modificările, mai scrie Toader, care a promis, recent, să dezvăluie epopeea codurilor, care a și dus la pierderea sprijinului politic al coaliției de guvernare și, implicit, la demisia sa.

Iată „prealabila precizare” a fostului ministru al Justiției:

Deși este folosită în spațiul public, exprimarea este greșită – nu avem Coduri penale, avem un Cod penal și un Cod de procedură penală.

Istoric:
În aprilie 2017, am transmis o scrisoare către sistemul judiciar, către Facultățile de Drept, către toți participanții la activitatea de înfăptuire a justiției, pentru a formula eventuale propuneri de modificare a celor patru Coduri /penal, civil, procedură penală și procedură civilă/care să fie puse în dezbatere publică, formulând o eventuală propunere de lege ferenda.
La solicitarea CSM, termenul de formulare a eventualelor propuneri a fost prelungit.
În octombrie 2017 a fost înființată Comisia specială comună a Camerei deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției.
În iulie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, inițiat de către MJ, pentru modificare Codului penal, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă, inițiativă legislativă care a fost transmisă Parlamentului pentru legiferare.
În noiembrie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, inițiat de către MJ, pentru modificare Codului de procedură penală, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind consolidarea prezumției de nevinovăție, inițiativă legislativă care a fost transmisă Parlamentului pentru legiferare.

În fapt:
Cele două inițiative legislative au ajuns la Comisia specială.
Față de forma inițiată de MJ, comisia specială a adăugat multe alte soluții legislative, reformulând cele două proiecte de lege, care au fost adoptate într-un scurt interval de timp.
Ajunse la promulgare, cele două proiecte de lege au fost criticate sub aspecte de neconstituționalitate și trimise la CCR pentru a efectua controlul a priori( înainte de promulgare).

CCR - instanța de contencios constituțional, a constatat:
– faptul că multe soluții legislative nu au fost criticate, soluții nesupuse analizei, în condițiile în care instanța nu se poate substitui autorului sesizării;
- faptul că unele soluții sunt constituționale;
- faptul că unele soluții sunt neconstituționale.
Din motive greu de explicat, Parlamentul nu a continuat să finalizeze cele două proiecte de lege, prin luarea în considerare a deciziilor CCR, decizii pronunțate în controlul a priori !
Într-o ședință a CEX ului, a fost avansată ideea preluării prin OUG a unora dintre soluțiile cuprinse în cele două proiecte de lege, procedându-se astfel la modificarea celor două Coduri, pentru ” punerea în aplicare a programului de guvernare”.
Opiniile au fost împărțite, în sensul preluării:
- numai a soluțiilor declarate constituționale;
- și a soluțiilor care pot fi modificate în acord cu deciziile CCR;
- și a soluțiilor care nu au fost criticate, de unde se poate trage concluzia faptului că sunt constituționale !

Întrebare ?
Este corect să vorbim despre „neavizarea” celor două proiecte de OUG, în condițiile în care MJ ar fi trebuit să fie inițiator ?
Răspuns,
Da, pentru că forma celor două proiecte de OUG a fost primită la MJ, elaborată fiind în alte centre de reflecție !

Motivele „neavizării”/în mod corect neinsușirii/ celor două proiecte de OUG pentru modificare Codului penal și a Codului de procedură penală:
- lipsa urgenței adoptării unei OUG, în sensul prevederilor din Constituție și a jurisprudenței CCR. Necesitatea îndeplinirii programului de guvernare nu poate fi invocată drept urgență pentru adoptarea unei OUG;
- nu constituite urgență nici voința adoptării unor soluții legislative mai favorabile, precum: reducerea termenelor de prescripție a răspunderii penale; reducerea fracțiilor de executare a pedepselor, pentru a se putea solicita liberarea condiționată; dezincriminarea unor infracțiuni etc.;
- falsitatea motivelor invocate – încercarea de a se crea o percepție eronată. Legiuitorul sau Guvernul, după caz, trebuie ca în termen de 45 de zile să modifice legea, în acord cu deciziile de neconstituționalitate, doar atunci când respectiva decizie se pronunță cu privire la o lege în vigoare, în controlul a posteriori. Atunci când decizia se pronunță cu privire la un proiect de lege, în controlul a priori, nu există obligația pozitivă ca în termen de 45 de zile sa fie modificată lege, în sensul transpunerii soluțiilor legislative declarate ca fiind constituționale. În această ipoteză, legiuitorul poate să renunțe la finalizare respectivului proiect de lege, însă, în ipoteza continuării legiferării, trebuie să țină cont de respectivele decizii și de considerentele acestora;
- lipsa voinței de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, în acord cu obligațiile izvorâte de numeroasele decizii de neconstituționalitate pronunțate în ultimii ani, în sensul celor două proiecte de lege din iulie, respectiv noiembrie 2017, proiecte inițiate de către MJ;
- potrivit jurisprudenței CCR, Guvernul nu poate adopta o OUG, substituindu-se legiuitorului, prin preluarea unui proiect aflat în dezbateri parlamentare/ facem referire, cu titlu exemplificativ, la decizia de neconstituționalitate a OUG prin care era preluat, în formă modificată, proiectul Legii educației naționale!

PS:
nu cred în afirmațiile potrivit cărora, solicitându-se modificare Cp și a Cpp prin OUG, în locul procedurii parlamentare normale, s-a încercat evitarea testării majorității parlamentare, evitarea controlului de constituționalitate, sau a unui eventual transfer de responsabilitate!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Fondată în 1720, Caffè Florian este cea mai veche cafenea din lume care funcționează neîntrerupt, situată în Veneția, regiunea Veneto, Italia.
Cafenele istorice din Europa pe care trebuie să le vizitezi​
Papa Francisc
Papa Francisc și-a donat ultimii bani din contul personal pentru a-i...
coiful de aur de la cotofenesti
Doi suspecţi au fost arestaţi pentru furtul pieselor româneşti de la...
Pe aceeași temă
Tudor Chirilă
Tudor Chirilă, revoltat de situația politică din România: „Avem un premier nebun care...
2025-03-12-6712
Ponta, despre Colectiv: Mi-am dat demisia în speranţa că următorul Guvern va lua măsuri să...
Tudorel Toader
Tudorel Toader: BEC nu şi-a depăşit competenţele în decizia privind respingerea candidaturii...
Bucharest, Romania. 16th Dec, 2024: Nicusor Dan, the General Mayor of Bucharest, announces his intention to run as an independent candidate in Romania's presidential elections, expected to take place in the first half of 2025. Credit: Lucian Alecu/Alamy L
Nicuşor Dan apreciază că nu ar fi momentul schimbării Guvernului, dar că e de schimbat modul...
Te-ar putea interesa și
May,2025.,Resolution,,Strategy,,Solution,,Goal,,Business,And,Holidays.,Date
Luna mai începe cu o minivacanță pentru salariații din sectorul public. Ziua de 2 mai...
Nicusor Dan
Primarul Capitalei, despre ordonanţa-trenuleţ pregătită de Executiv: „A venit nota de plată...
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 04 Dec 2024
Marcel Ciolacu, desemnat premier de către preşedintele Iohannis
ciolacu (8)
Marcel Ciolacu: Avem un acord politic. Fiecare dintre semnatari a înţeles mesajul românilor
Partenerii noștri
Digi24 Cum vrea POT să folosească banii românilor: Alcool, bacșișuri pentru chelneri sau platouri cu gustări. AEP a sesizat Parchetul General
Cum vrea POT să folosească banii românilor: Alcool, bacșișuri pentru...
DigiSport Horațiu Moldovan, OUT! Decizia luată de antrenorul lui Sassuolo, după promovarea echipei în Serie A
Horațiu Moldovan, OUT! Decizia luată de antrenorul lui Sassuolo, după...
PeRoz Linda Evangelista, față în față cu propria traumă, după ce acum 9 ani a fost desfigurată: Încă nu mă pot privi în oglindă. Fac terapie
Linda Evangelista, față în față cu propria traumă, după ce acum 9 ani a...
Film Now George Clooney, în direct la tv, după ce internetul l-a criticat fără milă pentru noua lui culoare de păr: „Știu că nu arată bine"
George Clooney, în direct la tv, după ce internetul l-a criticat fără milă...
Digi World Ce este memoria falsă. Cum își „inventează” creierul amintiri
Ce este memoria falsă. Cum își „inventează” creierul amintiri
Stirile Kanal D O femeie a trimis ouă otrăvite unei familii de Paşte, din gelozie! Un băiețel de 7 ani a murit
O femeie a trimis ouă otrăvite unei familii de Paşte, din gelozie! Un...
ProFM Cine este Mary Austin, care a fost la un pas de a se căsători cu Freddie Mercury și care a moștenit o mare parte din averea lui
Cine este Mary Austin, care a fost la un pas de a se căsători cu Freddie...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Donald Trump
Trump: Ucraina nu va adera niciodată la NATO, iar ”Crimeea va rămâne sub control rus”
vatican (8)
Expertă în problemele Vaticanului: Identitatea următorului papă este „total imprevizibilă”...
Post Malone , foto profimedia
UNTOLD, în topul celor mai mari festivaluri din lume. Votează-l în clasamentul global Top 100...
Naval,Research,And,Testing,Ticks,.
Recomandările medicilor, după ce tot mai multe persoane înţepate de căpuşe au ajuns la urgenţe...