Ucraina a încheiat zeci de contracte pentru producţie comună sau schimburi de tehnologie cu partenerii occidentali, a declarat vineri Kievul, în timp ce se străduieşte să-şi reducă dependenţa de aprovizionarea militară din Vest şi să sporească producţia internă, transmite Reuters.
Efortul de a creşte producţia intern[ a devenit extrem de important, deoarece viitorul ajutorului militar pe scară largă din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene pare mai incert, iar stocurile occidentale au devenit mai reduse.
”Avem zeci de contracte noi între companii pentru producţie comună sau schimb de tehnologie”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov, într-o postare pe Facebook, potrivit News.ro.
El a făcut referire la un forum internaţional al industriei de apărare găzduit de Kiev în septembrie, cu peste 250 de producători occidentali de arme, urmat de o conferinţă pentru apărare Ucraina-SUA de la Washington, în decembrie.
”Am semnat un memorandum cu Statele Unite privind producţia în comun şi schimbul de date tehnice”, a spus Umerov.
Săptămâna aceasta, Kievul a găzduit o altă conferinţă cu cei mai mari producători britanici de apărare, între care Babcock International Group şi BAE System, a declarat producătorul de arme de stat Ukroboronprom, pe platforma Telegram.
”Am cerut companiilor britanice de apărare să folosească factorii ucraineni, posibilitatea de a testa armamentul în luptă şi de a obţine feedback rapid din partea armatei, pentru o cooperare transparentă şi eficientă cu producătorii ucraineni”, a spus Umerov.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu doreşte să se bazeze doar pe ajutorul militar din partea aliaţilor şi îşi propune să devină în viitor un donator de securitate pentru vecinii săi.
Ucraina doreşte mai multe acorduri similare cu compania sa mixtă cu producătorul german de arme Rheinmetall, pentru a întreţine şi repara armele occidentale, şi un acord cu două firme americane pentru a produce în comun obuze de artilerie vitale de 155 mm.
Producţia de apărare internă s-a triplat în 2023, potrivit Ministerului Industriei Strategice, şi este de aşteptat să crească de şase ori mai mult în 2024.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!