Ucraina a anunțat vineri că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, ca „persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”. Reacția vine după ce senatoarea a depus un proiect de lege prin care cere ca România să anexeze mai multe teritorii ale Ucrainei, potrivit HotNews.ro.
Reacția Ucrainei a venit prin purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, care acuză „un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus”.
„Mass-media: Senatorul Parlamentului României Diana Şoşoacă a inițiat un proiect de lege prin care se propune anexarea de către România a unei părți a regiunii de sud a Ucrainei. Prin acest demers, politicianul marginal încearcă să „recupereze identitatea culturală a populației românești”.
Un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România.
MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, a scris pe Facebook oficialul ucrainean.
Diana Șoșoacă vrea anexarea unor teritorii din Ucraina care i-au aparținut României în perioada interbelică
Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege care ar „reglementa” anexarea unor teritorii din Ucraina care i-au aparținut României în perioada interbelică. Senatoarea propune o lege cu trei articole care prevede și anul anexării, 2027, ucrainenii urmând să fie notificați cu un an înainte că trebuie să plece.
Șoșoacă introduce trei noi articole pe lângă articolul unic al Legii 129/1997 prin care a fost ratificat Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina, încheiat pe 2 februarie 1997. Primul articol al proiectului lui Șoșoacă stipulează următoarele: „În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin un an înainte de expirarea perioadei de valabilitate.”
Diana Șoșoacă argumentează că, dacă România a ajutat militar țara vecină și a primit refugiați din calea războiului, și ucrainenii ar trebuie să ne dea ceva la schimb.
„Având în vedere conflictul din Ucraina și faptul că statul român finanțează Ucraina cu tehnică militară și armament prin intermediul NATO, precum și faptul că prin România au trecut aproximativ 3 milioane de ucraineni, cerem Ucrainei să ne dea ținuturile locuite de frații noștri români”, susținea Șoșoacă, președinta „SOS România”.
Și Ministerul de Externe a fost luat la țintă de senatoarea Șoșoacă. Este acuzat de trădare pentru că a sesizat Comisia de la Veneția privind nerespectarea drepturilor minorităților din Ucraina „de parcă această Comisie trebuie să îi spună Ucrainei ce are de făcut și nu noi, România.”
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!